Zelfs zonder titel blijft Union aan de top: Potentieel om steeds verder te gaan

Zelfs zonder titel blijft Union aan de top: "Potentieel om steeds verder te gaan"

03-06-2023 10:38
2

Union Saint-Gilloise kan zich zondagavond verzekeren van een historische titel. Twee jaar geleden voetbalde de traditieclub nog een niveautje lager, maar sinds haar intrede in de Jupiler Pro League lijkt het de hemel te bestormen. Eén van de stille krachten achter dat succes is Chris O'Loughlin, de sportief directeur.

Binnen het (Belgische) voetbalwereldje geniet de Noord-Ier bijzonder veel aanzien. Hij wordt beschouwd als de architect van het huidige Union, dat erg vaak puike transfers afrondt met eerder onbekende namen. "Ik heb geen succesformule, hoor", toont O'Loughlin zich bescheiden bij Het Laatste Nieuws. "Maar ik zit in een geprivilegieerde situatie waar ik gebruik kan maken van allerhande data die ik ter beschikking krijg."

Die data vormen de basis bij de scouting van mogelijke doelwitten over de hele wereld. "We bekijken de spelers - niet één wedstrijd, dan kom je bedrogen uit -, maar 'a large volume of minutes'. Minstens tien matchen van elke speler", legt O'Loughlin uit. Vanzelfsprekend zijn de voetballende kwaliteiten van belang, maar er is meer. "Nadien gaan we dieper in op de menselijke kant . We willen hem begrijpen, weten hoe hij in mekaar zit, zien of hij de waarden van de club uitdraagt. De groepsdynamiek bij Union is een grote factor van het succes", klinkt het. Union gaat gericht op zoek naar een gezonde mix tussen karakterkopjes en volgers.

Blijver aan de top
Met Antwerp en Union zijn twee van de overgebleven titelkandidaten clubs die recent aan de Belgische top zijn verschenen. Bij The Great Old leeft de overtuiging dat die daar de komende jaren ook zullen blijven, in het geval van Union is men daar minder zeker van. O'Loughlin ziet evenwel geen enkele reden waarom dat niet zo zou zijn. "Het zou me niet verbazen als mensen ons inderdaad als een 'one-season wonder' bekijken. Maar ik geloof in wat we doen", is hij vastberaden.

Naar eigen zeggen straalt iedereen binnen Union, van bestuur tot de spelers, dezelfde waarden uit. "De mentaliteit, het karakter, de clubcultuur. Als we hard blijven werken, is hier het potentieel om steeds verder en verder te gaan. Met één ding in het achterhoofd. 'Haal de voet niet van het gaspedaal'", besluit O'Loughlin.