Union vindt procedure rond Lynen niet echt koosjer en verwijst naar Zinckernagel

Union vindt procedure rond Lynen niet echt koosjer en verwijst naar Zinckernagel

31-05-2023 15:46
18

Als Union Saint-Gilloise zondag de titel wil pakken, lijkt het dat zonder sterkhouder Senne Lynen te zullen moeten doen. Die kreeg rood voor een drieste tackle op de Bosuil en werd in eerste instantie voor twee duels geschorst. Union is al in beroep gegaan, maar stelt zich tegelijk vragen bij de versnelde procedure die gevoerd werd.

Normaal gezien oordeelt het Bondsparket na een voetbalweekend op maandag over mogelijke straffen en/of schorsingen, doet Het Nieuwsblad het verhaal. De voorstellen tot minnelijke schikkingen vliegen dan diezelfde dag nog de deur uit. Op die manier hebben betrokken clubs voldoende tijd om een beroepsprocedure aan te spannen, wat de bond dan weer genoeg ruimte laat om dat beroep ook tijdig te behandelen.

Alleen was het afgelopen maandag een ... feestdag. Op pinkstermaandag zal wel niet gewerkt worden op de bond, redeneerde Union, waardoor het hoopte dat de uitspraak rond Lynen eventueel nét voldoende vertraging zou oplopen om er deze zondag toch nog bij te zijn. De bond werkte echter niet mee: de leden van het parket kwamen maandag wel degelijk samen om de zaak te bespreken.

Het precedent-Zinckernagel
Op zich niet erg, reageerde Union, alleen is dat in het verleden enigszins anders gebleken. Op zaterdag 5 november 2022 kreeg Philip Zinckernagel van Standard Luik een rode prent in het duel bij KAS Eupen. Na een eerste schikking gingen De Rouches in beroep, maar omdat het die vrijdag Wapenstilstand was (11 november), werd die procedure overgeheveld naar de volgende week. Op zondag 13 november mocht Zinckernagel daarom gewoon meevoetballen tegen ... Union. Pas later werd hij gestraft.

Op de digitale zitting rond Lynen stelde CEO Philippe Bormans dat toch even aan de kaak. "Verlopen alle zaken al een heel seizoen zo?", vroeg hij zich openlijk af. "We menen dat alle dossiers op een gelijke manier behandeld moeten worden. Als dat correct is, willen we dat graag op papier zien." De Belgische voetbalbond redeneert echter anders. Het lijkt vooral essentieel dat Lynen dit seizoen nog boet voor zijn tackle en niet na de zomer.