Huisanalist bekijkt gewilde Traoré (20): Uniek profiel voor Belgische clubs

Huisanalist bekijkt gewilde Traoré (20): Uniek profiel voor Belgische clubs

31-05-2023 16:00 Laatste update: 03-06-2023 21:17
1

Benie Traoré wordt nadrukkelijk in verband gebracht met een resem Belgische clubs. De 20-jarige Ivoriaan zou de interesse van onder meer RSC Anderlecht, KRC Genk, Union SG en Royal Antwerp FC hebben gewekt. Huisanalist Andy Mulders bekeek het talent.

Spelersprofiel
Naam: Bénie Adama Traoré
Nationaliteit: Ivoriaa
Geboortedatum: 30/11/2002
Positie: Centrumspits (rechtsbuiten & linksbuiten)
Voorkeursvoet: Rechts
Huidige club: BK Häcken
Vorige club(s): Mimosas U19, ASEC Mimosas

Speelstijl
Bénie Traoré is een speler die komt uit de succesvolle academie van de Ivoriaanse club ASEC Mimomas. Enkele andere bekende spelers die hun opleiding hier genoten zijn Yaya & Kolo Toure, Doumbia en Gervinho. Bénie speelde tot nu toe 14 wedstrijden voor BK Häcken en scoorde hierin 12 doelpunten (& 4 assists), nadat hij het hele seizoen 2022 had gemist vanwege een gebroken onderbeen. De Ivoriaan speelde in 2021 voornamelijk als rechtsbuiten, maar dit seizoen zien we hem centraal in de aanval maar kan ook als linksbuiten fungeren.

Weetje: In 2021 toonde RSC Anderlecht al interesse in Bénie Traore, maar het kwam toen niet tot een transfer.

Traoré is met slechts 172 cm en 64 kg is hij vrij klein voor een spits, maar toont vrij veelzijdige vaardigheden. Hij moet meermaals worstelen tegen grotere centrale verdedigers. Hierdoor is hij niet betrokken bij het spel.

Bénie Traoré kan je beetje vergelijken met de speelstijl van Sadio Mané

Belangrijke kenmerken
- Passing: Hij heeft een zeer goede passing in 1-tijd. Hij weet zeer goed naar waar hij zijn passing moet versturen om voordeel te halen.
- Wendbaarheid / Behendigheid: Zeer comfortabel, ook met bal aan de voet. Hij kan links- of rechtsom draaien. Zeer korte en snelle handelingen.


Bénie Traoré (gele cirkel) maakt zich goed aanspeelbaar in de ruimte tussen de tegenstander (hier zie je de driehoek in het blauw). Door deze actie legt hij de keuze bij de tegenstander en moet er iemand beslissen om door te drukken.


Doordat de tegenstander eerst naar elkaar kijken, heeft Bénie de tijd om de bal goed aan te nemen. Uiteindelijk beslist er toch iemand om druk te zetten (Bénie heeft hier al voorsprong op de actie van de verdediger).


De tegenstander komt dus te laat in de actie en Bénie kan, door middel van zijn handelingssnelheid en wendbaarheid, gemakkelijk in de vrije ruimte draaien, zonder dat er fysiek contact is.


Hij anticipeerde sneller op de situatie en koos zeer goed positie, waardoor hij uit het duel kan spelen en zijn sterkte kan uitspelen.

Versnelling: Wanneer hij met het gezicht naar doel kan lopen, is hij zeer moeilijk af te stoppen.


Hier zie je een individuele actie op snelheid. De tegenstander heeft een lichte voorsprong op Bénie.


Maar als we verder gaan kijken naar deze actie, dan zie je, na de versnelling met bal aan de voet, dan Bénie ineens veel voorsprong heeft op zijn rechtstreekse verdediger.

Afwerking: Hij heeft een uitstekende balbehandeling, individuele snelheid en overzicht voor doel. Daarnaast heeft hij ook een (niet hard maar) gericht en dreigend schot naar doel. Als we naar zijn statistieken gaan kijken dan heeft hij een doelpunten frequentie van 100 minuten.


Bénie speelt (dit seizoen) voornamelijk als diepe spits. Hier zie je Bénie Traoré, met bal aan de voet, richting het doel van de tegenstander lopen.


De tegenstander komt goed terug en Bénie verkiest om te wachten op versterking van zijn eigen team. Hij stopt de bal en draait naar binnen (aangezien beide verdedigers aanstalten maken om Bénie naar de buitenkant te drijven).


Een individuele actie: hij laat zijn rechtstreekse tegenstander voor de keuze (rechts- of linksom)


De verdediger trapt in de schijnbeweging en Bénie kan vrij naar het centrum lopen. Je ziet hier dat hij met één simpele beweging, twee tegenstanders uitschakelt.


Bij het verdere verloop van deze actie staat hij weer voor een keuze: de bal tussen de twee CV’s spelen voor zijn infiltrerende medespeler of een individuele actie naar de buitenkant.


Hij ziet dat de verdediger (nummer 18) goed anticipeert op de infiltrerende speler en kiest daarom voor de individuele actie in de vrije (en toch vrij beperkte) ruimte.


De verdediger zet nu hevig druk op hem en gebruikt hiervoor zijn handen om Bénie uit evenwicht te brengen.


Dit helpt niet en Bénie kan vrij aanleggen naar doel.


En scoort in de verste hoek.

Werkpunten
Kracht: ondanks dat hij zeer goed kan omgaan met zijn functie als centrum spits (/target spits) mist hij toch nog de nodige kracht in de rechtstreeks duel. Hij kan die gedeeltelijk compenseren met zijn wendbaarheid en snelheid.

Besluit
Bénie Traoré kan zeker een meerwaarde zijn voor onze competitie. Hij is een uniek profiel en daardoor is hij ook zo interessant voor veel clubs. Maar er toonden al verschillende clubs interesse in deze speler waaronder Vitesse Arnhem, Ajax Amsterdam, Houston Dynamo, Antwerp FC, KRC Genk, Anderlecht en Union SG. Nieuwsgierig naar welke club hij zal vertrekken, want dat hij gaat vertekken, staat al zeker vast. Hij is toekomstig materiaal voor een top-5 competitie.

Extra Tip
Zeker ook eens Amane Romeo (speler van 2003) bekijken. Hij is speelt centraal op het middenveld en is zeker ook een talentje om in de gaten te houden! Zijn fysiek (kracht) en uithoudingsvermogen zijn behoorlijk indrukwekkend, ideaal voor een box-to-box middenvelder. Daarnaast is hij ook nog vrij explosief op de eerste meters.

Als Belgische club zou ik deze speler zeker in de gaten houden!