Serie-A-Belgen op rapport: De Ketelaere deed Milan vloeken, Lukaku leefde laat op

Serie-A-Belgen op rapport: De Ketelaere deed Milan vloeken, Lukaku leefde laat op

27-05-2023 12:00 Laatste update: 22:38
10

De Europese (top)competities lopen op hun laatste benen. Kampioenenvieringen vliegen ons om de oren, verschillende degradanten zitten in zak en as en ook met individuele trofeeën wordt gretig in het rond gesmeten. Dringend tijd dus voor VoetbalPrimeur.be om alle Belgen uit de vijf grootste competities op rapport te roepen. In deze vierde aflevering: de acht landgenoten uit de Serie A.

MET VLAG EN WIMPEL AFGESTUDEERD 🔝

/

KEURIG GESLAAGD ✅

Cyril Ngonge (Hellas Verona)
In de winterstop stapte het gewezen Brugse jeugdproduct over van FC Groningen. In de liefdesstad miste hij zijn intrede niet. In februari maakte Ngonge al twee cruciale treffers, recent voegde hij er daar nog eentje aan toe. Opvallend: zijn drie doelpunten waren in totaal goed voor vijf (!) extra punten voor Hellas. De traditieclub staat momenteel nog in de gevarenzone, maar met één zege kunnen die problemen verholpen zijn. Blijkt Ngonge uiteindelijk de verlosser?

Statistieken Serie A: 7 basisplaatsen, 585 minuten, 3 doelpunten, 1 assist

Alexis Saelemaekers (AC Milan)
Wie had vorige zomer gedacht dat Saelemaekers van de vier Belgische Rossoneri het hoogste aantal speelminuten zou verzamelen? Toegegeven, het woelwater dient in San Siro een beetje als meid-voor-alle-werk, maar in die hoedanigheid bezorgt hij Stefano Pioli wel een meerwaarde. Af en toe pakt Saelemaekers bovendien uit met een klasseflits, zoals die prachtige goal in Napels.

Statistieken Serie A: 14 basisplaatsen, 1358 minuten, 2 doelpunten, 2 assists

NÉT VOLDOENDE ✔️

Romelu Lukaku
Eerlijk is eerlijk: Big Rom flirt(te) nadrukkelijk met een onvoldoende. Uiteindelijk haalt hij nét de helft omdat hij de laatste weken toch weer heropleeft en belangrijke doelpunten maakt, ook tegen FC Porto in de Champions League bijvoorbeeld. Het veegt zijn verschrikkelijke heenronde enigszins onder de mat. Lukaku werd als heiland weer in huis gehaald, maar door blessureleed beleefde hij de slechtste periode uit zijn carrière. Houdt zijn sterke eindspurt hem tóch aan boord bij Inter?

Statistieken Serie A: 17 basisplaatsen, 1492 minuten, 9 doelpunten, 5 assists

Koni De Winter (Empoli)
Al jaren wordt hij aangekondigd als hét nieuwe verdedigende talent van ons voetbal. Bij Juventus doorbreken is vanzelfspreken geen sinecure, in Empoli zou dat wel moeten lukken. Toch beleefde De Winter een jaargang met wisselende emoties. Bij momenten was hij belangrijk, maar uiteindelijk moest hij ook vijftien keer op de bank starten. Voor komend seizoen kan het met zijn toekomst echt alle kanten uit.

Statistieken Serie A: 12 basisplaatsen, 1022 minuten, 3 clean sheets

LICHT GEBUISD ➕➖ 

Cyril Dessers (Cremonese)
Tegenwoordig uitkomend voor Nigeria, maar uiteraard blijft Dessers ook een Belgische trots. Bewust koos hij voor een avontuur in het prachtige Cremonese. De missie was daar helder: degradatie voorkomen. Daar slaagden Dessers en co niet in. Het duurde lang voor de ex-Genkenaar zijn rekening kon openen. Toen dat toch lukte, was het kalf eigenlijk al verdronken. Bij de Italiaanse laagvlieger had men toch meer verwacht van hun duurste aankoop ooit. 

Statistieken Serie A: 19 basisplaatsen, 1539 minuten, 6 doelpunten, 2 assists

Mats Lemmens (US Lecce)
In 2020 ruilde de jonge verdediger de jeugdopleiding van KRC Genk in voor die van Lecce, waarmee hij het voorbeeld volgde van enkele andere Belgische jongeren die hun geluk in de laars beproeven. Na twee jaar bij de U19 maakte Lemmens deze jaargang volwaardig deel uit van de hoofdmacht. Twintig keer stond hij op het wedstrijdblad in de Serie A (mede door de vele bankzitters die daar zijn toegestaan), maar op zijn debuut is het nog steeds wachten.

Statistieken Serie A: 0 basisplaatsen, 0 minuten

Aster Vranckx (AC Milan)
De stormachtige carrière is even tot stilstand gekomen. Aan de Bundesliga paste hij zich moeiteloos aan, maar in Milaan botste Vranckx voor het eerst tegen zijn plafond aan. Dat hij niet opgenomen werd op de Europese lijst, was eigenlijk al een veeg teken. Ook in de Serie A deed Pioli liever beroep op anderen. Als Vranckx dan toch eens mocht opdraven, kon hij zich onvoldoende doorzetten. Toch bestaat er nog een kans dat Milan zijn aankoopoptie licht.

Statistieken Serie A: 2 basisplaatsen, 236 minuten, 0 doelpunten, 0 assists

ZWAAR ONDERMAATS ❎

Charles De Ketelaere (AC Milan)
Eén van dé Belgische transfers aller tijden draaide voorlopig uit op een langgerekte teleurstelling. De verwachtingen in Milaan lagen bijzonder hoog voor hun nieuwe goudhaantje. Die druk woog duidelijk op de schouders van CDK, die zich erg moeilijk kon aanpassen. In het seizoensbegin bleef de hoop nog levend, maar door het uitblijven van een knalprestatie verzandde die in gevloek en gezucht. Het blijft nog altijd wachten op dat eerste doelpuntje, dat ongetwijfeld een verlossing zou betekenen. Geen man overboord, op zijn leeftijd, maar deze zomer moet De Ketelaere érg goed nadenken over zijn volgende stap.

Statistieken Serie A: 9 basisplaatsen, 1083 minuten, 0 doelpunten, 1 assist

Divock Origi (AC Milan)
Voor hem hoefden Paolo Maldini en co geen torenhoge som op tafel te leggen, maar ook zonder prijskaartje rond de nek blijkt het lastig presteren bij de Milanese grootmacht. Ook Origi slaagde er niet in om de lokale tifosi te overtuigen. Vooral in de heenronde sukkelde hij van het ene kwaaltje in het andere. Zo kon er nooit regelmaat in zijn prestaties komen. Stilaan lijkt het al eeuwen geleden dat Origi nog eens een volwaardig seizoen afwerkte.

Statistieken Serie A: 10 basisplaatsen, 1010 minuten, 2 doelpunten, 1 assist