Antwerp kan historie schrijven: zeven keer eerder pakte Belgische club de dubbel

Antwerp kan historie schrijven: zeven keer eerder pakte Belgische club de dubbel

27-05-2023 10:00
9

Het wordt een titelduel als zelden tevoren, zondagmiddag op de Bosuil. Als Royal Antwerp FC de drie punten verovert tegen Union Saint-Gilloise, is het voor het eerst sinds 1957 landskampioen. Mocht Union winnen, echter, zijn de Brusselaars zo goed als zeker van hun eerste titel sinds 1935 (!). Om het historische randje rond het duel nog wat dikker te maken, blijkt ook een dubbel veroveren bijzonder zeldzaam.

Antwerp veroverde net voor de Champions' Play-Off al de beker, door in de finale KV Mechelen van zich af te schudden (2-0). Toen was het al feest in Deurne-Noord. Zondagnamiddag kan de stad pas helemaal ontploffen. Het gebeurt niet zo vaak dat een Belgische club de dubbel in de wacht sleept. Slechts zeven keer eerder kregen beide competities dezelfde laureaat.

Union deed het als allereerste en ook Cercle Brugge slaagde erin toen de dieren nog spraken. Na Wereldoorlog II was het lang wachten op opvolgers, tot 1965 meer bepaald. Sindsdien konden enkel Club Brugge (2 keer) en RSC Anderlecht (3) zich dubbel zo trots op de borst kloppen. De laatste keer dat een ploeg beker én titel in de prijzenkast mocht bijzetten, was in 1996. Club Brugge was toen de gelukkige. Of Antwerp in die voetsporen treedt, weten we zondag rond 15u30.