Dit wil Antwerp vermijden: 7 keer dat een titelstrijd dramatisch eindigde

Dit wil Antwerp vermijden: 7 keer dat een titelstrijd dramatisch eindigde

26-05-2023 20:00 Laatste update: 04-06-2023 13:15
7

Zondag kan Royal Antwerp FC zich tot Belgisch landskampioen kronen. In het verleden kregen al heel wat clubs in het binnen- en buitenland de kans om de titel te pakken, maar liep het op de beslissende momenten toch nog fout af. VoetbalPrimeur.be duikt in verleden en pikt er enkele pijnlijke verhalen tussenuit waar geen Antwerp-fan momenteel op zit te wachten.

1994: Titel voor Dream Team na nachtmerrie voor Moeskroen-trainer
Midden jaren '90 van de vorige eeuw heeft FC Barcelona een droomelftal onder leiding van Johan Cruijff. Toch begint Deportivo La Coruña in 1994 met één punt voorsprong aan de slotspeeldag. In eigen huis heeft Barcelona het knap lastig met Sevilla FC , maar wint uiteindelijk wel met 5-2. Deportivo beukt tegen Valencia, maar de 0-0 blijft maar op het bord staan. Vlak voor affluiten komt er toch nog een ultieme kans voor Depor om kampioen te spelen. De bal gaat op de stip. Sterspeler Bebeto durft niet te trappen en uiteindelijk neemt Miroslav Djukic – later nog even de trainer van Moeskroen – zijn verantwoordelijkheid. Djukic schiet zwak in, ziet zijn strafschop gestopt en de titel gaat naar Catalonië.

2001: Vier Minuten Meister
19 mei 2001 is een dag waar geen enkele fan van Schalke 04 aan wil terugdenken. 4 minuten en 38 seconden lang dachten die Königsblauen toen dat ze de Duitse landstitel hadden veroverd na een 5-3 zege tegen SpVgg Unterhaching. Het feest barstte los in Gelsenkirchen, want Bayern München kreeg tegen Hamburg in de 90e minuut een 1-0 achterstand te verwerken en bij een nederlaag van der Rekordmeister was Schalke 04 kampioen. Helaas voor Schalke 04 duurde de match van Bayern net wat langer en gebeurde er iets wat zelden of nooit voorkomt. De doelman raapte een terugspeelbal op met een indirecte vrije trap tot gevolg voor Bayern. De bal wordt afgelegd en Patrik Andersson knalt de 1-1 op het bord. Bayern pakt de landstitel. Emile Mpenza en co blijven achter als Meister der Herzen en vooral met de bijnaam Vier Minuten Meister.

2005: Helicopter Sunday voor Buffel en co
In het seizoen 2004 – 2005 begint Celtic als leider aan de slotspeeldag, maar ook Rangers kan nog kampioen worden. De Schotse voetbalbond huurt daarom een helikopter af om de prijs naar het juiste stadion te vliegen. Wanneer Celtic op een 0-1 voorsprong komt, vliegt de helikopter richting Motherwell. Maar dan is er ene Scott McDonald. De Australiër is al sinds kindsbeen af Celtic-fan, maar dompelt de groen-witte kant van Glasgow wel onder in rouw door twee keer te scoren. De helikopter moet zijn koers wijzigen, want het Glasgow Rangers van Thomas Buffel wint wel bij Hibernian. Rangers onder leiding van Alexander McLeish – later nog de trainer van KRC Genk – kroont zich tot kampioen en sindsdien is in Schotland Helicopter Sunday een begrip.

2007: Derde hond PSV met de titel aan de haal
Voor de meest bizarre ontknoping van de Eredivisie keren we terug naar 2017. AZ (+53), Ajax (+47) en PSV (+46) beginnen elk met 72 punten aan de slotspeeldag. Op basis van het doelpuntensaldo heeft AZ de beste papieren, maar de ploeg van Louis van Gaal faalt met de streep in zicht. Het verliest met 2-1 van Excelsior na een vroege rode kaart van doelman Boy Waterman. Ajax tegen Willem II en PSV tegen Vitesse gaan op zoek naar een zege met zoveel mogelijk doelpunten. Ajax wint slechts met 0-2 en eindigt met een doelpuntensaldo van +49. Terwijl PSV met Timmy Simons het haalt met 6-1 en eindigt met een doelpuntensaldo van +50. De schaal verhuist naar Eindhoven.

2013: Afgeweken vrije trap van Biglia bezegelt lot van Zulte Waregem
In het seizoen 2012 – 2013 is Zulte Waregem met talenten zoals Thorgan Hazard en de betreurde Junior Malanda de luis in de pels van RSC Anderlecht. Op de tiende en laatste speeldag van de Play-Offs zakt Essevee af naar Brussel. Bij winst in het Constant Vanden Stockstadion mag Zulte Waregem zich kampioen noemen. Paars-wit heeft voldoende aan een punt. In een zenuwslopende partij komt Zulte Waregem door Jens Naessens op voorsprong. Twee minuten lang is Zulte Waregem virtueel landskampioen alvorens een afgeweken vrije trap van Lucas Biglia in doel verdwijnt. Anderlecht sleept de 1-1 over de streep en gaat met de titel aan de haal.

2016: Ajax moet kampioenensticker op de bus verwijderen
In 2016 kwam Ajax er keihard achter dat je het vel van de beer niet moet verkopen als die nog niet geschoten is. Op de slotspeeldag moet het winnen om het veld van De Graafschap om zich tot kampioen te kronen. In de eerste helft lijkt er geen vuiltje aan de lucht, zeker niet nadat Amin Younes de score opende. Maar na de rust ging het mis. Bryan Smeets maakte een doelpunt dat tot op de dag van vandaag Amsterdammers schreeuwend wakker maakt. PSV profiteert optimaal van het 1-1 gelijkspel van Ajax. Het wint met 1-3 van Zwolle en Maxime Lestienne en co mogen de schaal de lucht insteken. De kampioenensticker op de spelersbus van Ajax moet worden geschrapt. 

2022: Gemiste strafschop van Vanzeir keert de Play-Offs
Union beleeft als promovendus in de Jupiler Pro League maandenlang een sprookje in het seizoen 2021-2022 Het kroont zich tot herfstkampioen en eindigt de reguliere competitie als eerste. In de Play-Offs kan men in het Dudenpark op speeldag 3 afrekenen met de laatste concurrent voor de landstitel. Club Brugge komt op bezoek. In de 55e minuut bij een 0-0 stand gaat de bal op de stip voor de thuisploeg. Dante Vanzeir legt aan, maar … mist. Hans Vanaken en Antonio Nusa scoren aan de andere kant later wel, waardoor Club Brugge met 0-2 wint. Drie dagen later gaan de troepen van Felice Mazzu met 1-0 onderuit in het Jan Breydelstadion en is de titeldroom voorbij. Club Brugge kroont zich voor het derde jaar tot landskampioen. Het sprookje van Union eindigt met een sisser.