Butez is meest proactieve doelman op onze velden, zelfs Mignolet doet dat niet

"Butez is meest proactieve doelman op onze velden, zelfs Mignolet doet dat niet"

22 mei - 23:46
7

De laatste drie duels wil het even niet meer lukken, maar met 20 clean sheets op 38 wedstrijden staat Jean Butez nog steeds ruim bovenaan dat nevenklassement. De doelman van Royal Antwerp FC speelt een haast foutloos seizoen, heeft ook Hein Vanhaezebrouck opgemerkt. Hij kan zijn lof over de Fransman niet op.

Vanhaezebrouck was maandagavond te gast in Extra Time en toonde zich daar niet te beroerd om bloemetjes richting Deurne-Noord te werpen. "Het is ronduit indrukwekkend. Butez is met voorsprong de beste doelman in de Belgische competitie", neemt de trainer van KAA Gent geen blad voor de mond.

Vervolgens legt hij uit wat Butez nu net zo straf maakt. De Antwerp-sluitpost schat de gevaren bij de tegenstander uitstekend in, klinkt het. "Het is de meest proactieve keeper op onze velden. Hij doet dingen die anderen niet doen en anticipeert ook steeds op de juiste manier." Zo komt Butez bij voorzetten vaak al tussen nog voor de bal de vijandelijke aanvaller weet te bereiken.

Beter dan Mignolet
De voorbije jaren ging Simon Mignolet door het leven als de nummer één uit de JPL. Daar is Vanhaezebrouck het intussen niet meer mee eens. Dat de Limburger met een recordvoorsprong werd verkozen tot de Gouden Schoen van 2022, noemt hij zelfs "overdreven". Butez geniet zijn voorkeur, net door zijn anticipatievermogen. "Zoiets zie je in België bijna geen enkele andere keeper doen, zelfs Mignolet doet dat niet."

Net in zijn soberheid zit de klasse van Butez. "De zaken die we genoemd hebben, zijn dingen die weinig mensen opvallen. Maar andere doelmannen zouden vaak gewoon blijven staan - waar Butez wél reageert - en zo een kans toelaten", besluit Vanhaezebrouck. Op die manier lost hij heel wat problemen voor zijn achterhoede op.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie