Vijf lessen uit PO-speeldag 4: winnaar die niet won en verliezer die niet verloor

Vijf lessen uit PO-speeldag 4: winnaar die niet won en verliezer die niet verloor

22 mei - 10:30 Laatste update: 21:12
1

Beslist is de titelrace in de Jupiler Pro League nog altijd niet, al worden er vanaf volgend weekend matchballen uitgereikt. Royal Antwerp FC en Union Saint-Gilloise stevenen af op een historische tweestrijd, terwijl enkel een half mirakel KRC Genk nog kan redden. VoetbalPrimeur.be stelt vijf lessen op uit de vierde speeldag van deze razend spannende Play-Offs.

De winnaar die niet won
Voor het eerst in deze Champions' Play-Off leed Antwerp puntenverlies, na een eerder flauwe prestatie bij Club Brugge (2-0). The Great Old gaf niet thuis, maar het hoefde niet lang in zak en as te zitten. Door het gelijkspel tussen Genk en Union mocht het zich zondagavond zowaar tot 'winnaar van het weekend' uitroepen. Nog maar eens het bewijs dat in de Play-Offs werkelijk alle wetten van de logica getart worden.

Mega (boze) Toby
Zo zagen we hem zelden, Toby Alderweireld. Toen Noa Lang in de slotminuten het publiek verwende door op de bal te gaan staan, pakte de aanvoerder van Antwerp hem bij de kraag en schold hem de huid vol. Daar viel hij even uit zijn rol. Of hoe de titeldruk ook op ervaren rotten inwerkt. In zijn interview na de wedstrijd was Alderweireld wel weer zijn nuchtere zelve, mét schuldbesef. En Lang? Die treiterde rustig verder door bij zijn ereronde de Brugse én Antwerpse fans nog wat verder op te zwepen. 

De verliezer die niet verloor
Vooraf was de inzet voor Genk duidelijk: enkel een negen op negen zou volstaan om de titel nog in de wacht te slepen. Bij de eerste horde liep het al (gedeeltelijk) verkeerd. Niet dat er de Limburgers veel te verwijten valt. Zij waren de dominante partij tegen Union, kregen ook voldoende mogelijkheden, maar beten uitendelijk de tanden stuk op de taaie Brusselaars. Die laatsten reageerden dan ook eerder tevreden op het puntje, al lieten ze zo de koppositie wel liggen. Als gevolg kan Antwerp zondagmiddag in de zevende hemel geraken.

Recordman Trésor
Temidden de ontgoocheling kon Mike Trésor toch met trots terugblikken op zijn match. De vleugelaanvaller van Genk schotelde Mark McKenzie de openingstreffer voor op een dienstblaadje, met dank alweer aan die fenomenale traptechniek van hem. Daarmee brak hij meteen een Belgisch record: nooit eerder deelde een speler zoveel assists uit in een en hetzelfde seizoen. Met 23 stuks onttroont Trésor een andere Genk-sensatie, Branko Strupar.

Gent verovert Europa, jaargang 9
In de schaduw van de titelontwikkelingen legde KAA Gent een straf parcours af in de Europe Play-Off. Na een tien op twaalf zijn De Buffalo's zeker van deelname aan de voorrondes van de Conference League. Voor het negende jaar op rij is Gent straks vertegenwoordigd op het Europese toneel! Een puike prestatie van Hein Vanhaezebrouck, die er in één klap gebruik van maakte om een promotiepraatje te geven met het oog op vers kapitaal. Wie weet kan dit Europese toegangsticket potentiële investeerders het beslissende duwtje in de rug geven.