Leicester in de problemen: hoe kunnen Tielemans en co degradatie nog vermijden

Leicester in de problemen: hoe kunnen Tielemans en co degradatie nog vermijden

17 mei - 16:00 Laatste update: 19:05
1

In de Premier League stevent Manchester City af op de titel. Onderaan is het over de plas nog spanning troef. Leicester City zit diep in de problemen. Hoe kunnen Youri Tielemans, Wout Faes, Timothy Castagne en Dennis Praet degradatie nog vermijden? VoetbalPrimeur.be schetst de situatie.

In 2016 won Leicester City verrassend de Premier League. In 2021 won de club nog dankzij een geweldige uithaal van Tielemans de FA Cup. Anno 2023 staan de Foxes met 1,5 been in The Championship. Met een beetje pech is het op de aankomende speeldag al einde verhaal voor onze landgenoten en hun ploegmaats. Na de 0-3 thuisnederlaag tegen Liverpool van maandag heeft Leicester zijn lot niet meer in eigen handen.

Premier League stand op 16/05/2023
16. Nottingham Forest – 34 punten
17. Everton – 32 punten
18. Leeds – 31 punten
19. Leicester City – 30 punten
20. Southampton – 24 punten

Met Southampton moet niet meer rekening gehouden worden. De ploeg van Romeo Lavia en Paul Onuachu (ex-KRC Genk) ontving op de vorige speeldag al zijn ticket voor de Engelse Tweede Klasse. Nog twee ploegen moeten Southampton vervoegen richting de EFL Championship. De teams die niet willen zakken, moeten na speeldag 38 op plaats 17 of hoger staan. Leicester moet dus op de twee slotspeeldagen nog twee ploegen inhalen.

Premier League – Programma speeldag 37
Zaterdag 20/5: Tottenham – Brentford
Zaterdag 20/5: Liverpool – Aston Villa
Zaterdag 20/5: Wolverhampton – Everton
Zaterdag 20/5: Bournemouth – Manchester United
Zaterdag 20/5: Fulham – Crystal Palace
Zaterdag 20/5: Forest – Arsenal
Zondag 21/5: West Ham – Leeds
Zondag 21/5: Brighton – Southampton
Zondag 21/5: Manchester City – Chelsea
Maandag 21/5: Newcastle – Leicester City

Voor Leicester wordt het een spannend weekend. Zelf komt het pas maandag in actie tegen Newcastle. Een stunt van Forest tegen Arsenal kan het missen als kiespijn. Overwinningen van Everton en Leeds zijn ook nefast voor de feestvreugde.

Er is een scenario denkbaar dat Leicester op de aankomende speeldag al degradeert. Indien minstens twee van de drie voorgangers (Forest, Everton en Leeds dus) winnen, terwijl Leicester zelf niet de drie punten pakt, dan is het einde verhaal voor de Foxes. Morsen de concurrenten met de punten? Dan kan Leicester zich op de laatste speeldag nog handhaven.

Zich verzekeren van redding kan Leicester op de voorlaatste speeldag sowieso niet.

Premier League – Programma speeldag 38
Zondag 28/5: Aston Villa – Brighton
Zondag 28/5: Crystal Palace – Forest
Zondag 28/5: Arsenal – Wolverhampton
Zondag 28/5: Brentford – Manchester City
Zondag 28/5: Chelsea – Newcastle
Zondag 28/5: Everton – Bournemouth
Zondag 28/5: Southampton – Liverpool
Zondag 28/5: Leeds – Tottenham
Zondag 28/5: Leicester – West Ham
Zondag 28/5: Manchester United – Fulham

Om in de running te blijven voor het behoud moet Leicester het op de voorlaatste speeldag minstens evengoed doen als Everton en Leeds. Op de slotspeeldag brengen The Foxes een bezoek aan West Ham, die ploeg probeert zich deze week nog te kwalificeren voor de finale van de Conference League en is in de Premier League net zeker van het behoud.

Indien in Engeland twee of meerdere ploegen met hetzelfde aantal punten eindigen dan kijkt men niet zoals in België naar het aantal gewonnen matchen, maar naar het het doelpuntensaldo. Dat is goed nieuws voor Leicester. De ploeg heeft namelijk een doelpuntensaldo van – 18. Dat van de concurrenten is nog slechter: Forest (-31), Everton (-24) en Leeds (-25). Het is een sprankeltje hoop in donkere dagen.

Toekomst Belgen bij Leicester
Het contract van Tielemans loopt deze zomer in het King Power Stadium af. Het staat nu al vast dat de middenvelder transfervrij de deur uitloopt. De andere drie Belgen hebben nog een doorlopend contract. Praet ligt in principe vast tot medio 2024, Castagne tot medio 2025 en Faes zelfs tot medio 2027. In de Engelse media valt te lezen dat wanneer Leicester degradeert de clubleiding serieus in de salarissen zal snijden. Spelers zouden 35 tot 50 procent minder gaan verdienen in de Engelse Tweede Klasse.

Dat de clubleiding met de huidige stand van zaken niet happy is, mag duidelijk zijn. Er is nu al beslist om dit seizoen geen Speler van het Jaar te verkiezen. Dat vinden ze bij Leicester immers ongepast door de lage klassering.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s