'Meerdere Jupiler Pro League-clubs staan te springen om overname'

'Meerdere Jupiler Pro League-clubs staan te springen om overname'

11-05-2023 09:30
13

Het is niet altijd rozengeur en manenschijn voor Belgische profclubs. Zulte Waregem, KV Kortrijk, KV Oostende en Cercle Brugge staan allen in de etalage. Sporteconoom Trudo Dejonghe ziet doemscenario realistisch worden voor deze clubs.

''Als je elke maand 2.000 euro verdient en je geeft er 5.000 uit, dan kan het alleen blijven duren wanneer papa en mama telkens opnieuw 3.000 euro bijleggen'', vertelde de sporteconoom metaforisch aan Het Laatste Nieuws over de afhankelijkheid van investeerders om boven water te blijven.

"'Sugar Daddy' Marc Coucke heeft voor succes gezorgd, maar hij heeft de club ook verbrand", zei Dejonghe over het achtergebleven gat bij KV Oostende als voorbeeld.

"Iedereen moet uit dezelfde beperkte potten geld halen om te overleven, en al zeker in West-Vlaanderen met al die clubs op een zakdoek", aldus de sporteconoom over de penibele situatie voor profclubs.

Zulte Waregem en KV Oostende komen volgend seizoen niet uit in de Jupiler Pro League. De teams degradeerden dit seizoen door op de 18e en 16e plaats te eindigen.