OH Leuven op rapport: stevige winterdip zetten kruis door Play-Off-ambities

OH Leuven op rapport: stevige winterdip zetten kruis door Play-Off-ambities

03-05-2023 10:00 Laatste update: 23:35
1

De Play-Offs moeten de apotheose van het Belgische voetbalseizoen brengen, maar nu de reguliere fase en de bekerfinale achter de kiezen liggen, zit het werk er voor tien ploegen uit de Jupiler Pro League al op. Zij kunnen aan hun (welverdiende?) vakantie beginnen, weliswaar pas nadat VoetbalPrimeur.be hun eindrapport heeft doorgestuurd. In deze aflevering: VP’s rapport over Oud-Heverlee Leuven.

Eindstand
10e met 48 punten
13W - 9G - 12V
Doelpuntensaldo: 56 - 48

Hoogtepunt
Na een keurige competitiestart (6 op 12, met logische nederlagen tegen Royal Antwerp FC en Club Brugge) wacht OHL op speeldag vijf opnieuw een stevig examen: een bezoek aan Sclessin. De manschappen van Marc Brys leggen de vurige thuisaanhang magistraal het zwijgen op. De ene snedige (tegen)aanval volgt de andere op, waardoor Standard met 1-3 de boot ingaat. De Leuvenaars profileren zich daar als gevaarlijke outsider voor de Play-Off-tickets. 

Dieptepunt
De donkere dagen breken aan en daardoor verstrammen de Leuvense spieren harder dan die van de concurrentie. Van midden oktober tot eind februari wint de ploeg amper ... twee keer. Wanneer zelfs de verplaatsing naar hekkensluiter RFC Seraing verkeerd afloopt (2-1), lijken de ambities teruggeschroefd te moeten worden. 

Seizoen in een notendop 
Met de steun vanuit Leicester/Thaïland stelt OH Leuven zich al lang niet meer tevreden met 'een zorgeloos seizoen draaien'. "Binnen de drie jaar meespelen om de titel", liet Brys zich in januari 2021 nog ontvallen. Dan zullen de Vlaams-Brabanders wel meer regelmaat in hun prestaties moeten leggen. In het begin en aan het einde van deze campagne vlogen de punten vlotjes in het mandje, maar tussendoor leden ze zoals gezegd onder een monumentale herfst- en winterdip.

Eerst leren wandelen alvorens te lopen. Net daarom mogen de Leuvense fans en bestuursleden niet al te sip zijn over 2022-2023. OHL bracht vaak aantrekkelijk voetbal, won tot twee keer toe van Standard en hield onder meer RSC Anderlecht, Club Brugge en KAA Gent in bedwang. Bovendien is de concurrentie voor de Play-Off-plaatsjes de voorbije jaren gewoonweg enorm toegenomen. Als de Leuvense leiding de kalmte bewaart, zal het eerder vroeg dan laat wel eens raak zijn.

Bepalende spelers
Een ontdekking op het middenveld: Casper De Norre! Jarenlang draaide het jeugdproduct van KRC Genk mee in onze hoogste klasse als vleugelverdediger, maar zijn beste plek blijkt toch in een meer centrale rol te liggen. Steeds meer is er aan Den Dreef overigens plaats voor jong en Belgisch geweld. Zo toonden Louis Patris en Ewoud Pletinckx over mooie toekomstperspectieven te beschikken. Wat vertrouwen moet geven voor komend seizoen is dat er vooraan twee jongens rondlopen met een neus voor doelpunten. Sluipschutter Mario Gonzalez sloot zijn eerste jaar in België af op dertien rozen, de onvoorspelbare Jón Dagur Thorsteinsson deed er daar nog eens twaalf bovenop.

De trainer(s)
Sinds Wouter Vrancken de overstap maakte van Mechelen naar Genk, mag Marc Brys zich de langst zittende trainer uit de JPL noemen. De ervaren Antwerpenaar bewees nog maar eens waarom er in de studentenstad niet aan hem getwijfeld hoeft te worden. Aimabel, tactisch sterk en voldoende realistisch om de ambities van OHL stapje per stapje waar te maken. Ook voor de komende jaargang lijken beide partijen gelukkig verder door het leven te zullen gaan.