'Vuurwerkvoorstel Pro League stuit op verzet, veiligheid en alternatieven bekeken'

'Vuurwerkvoorstel Pro League stuit op verzet, veiligheid en alternatieven bekeken'

25-04-2023 14:15 Laatste update: 15:53
7

Belgische voetbalfans vierden mogelijk te vroeg na het Pro League-voorstel om vuurwerk in stadions toe te staan. Dit voorstel wordt namelijk niet onmiddellijk van kracht en het is zelfs mogelijk dat het helemaal niet doorgaat. Dat schrijft Het Nieuwsblad

Drie weken geleden stelde de Pro League voor om onder bepaalde omstandigheden vuurwerk toe te laten in voetbalstadions. Er is echter nog geen akkoord en gesprekken met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zijn gaande. De Stichting Brandwonden is sterk gekant tegen het idee.

Als het voorstel wordt goedgekeurd, zou de Pro League volgend seizoen met het project starten, met strikte voorwaarden. Vuurwerk zou enkel toegestaan zijn in bepaalde zones zonder publiek en alleen door meerderjarige supporters die een opleiding bij de brandweer hebben gevolgd.

Zowel de publieke opinie als de ultra's reageerden verontwaardigd op het idee. ''Ik wil wel onderstrepen dat voor mij de veiligheid van de burgers, in dit geval de voetballiefhebbers, altijd voorop staat. Ik heb alle begrip voor de sfeerbeleving in de stadions maar we willen de fans met een gerust hart naar het voetbal laten gaan'', benadrukte Verlinden dat de veiligheid van voetballiefhebbers voorop staat.

De Pro League heeft nog werk te doen om volgend seizoen met het proefproject te starten. De Stichting Brandwonden stelt dat het verbod op pyrotechnisch materiaal gehandhaafd moet blijven vanwege de vele slachtoffers door vuurwerk en vuurpijlen in stadions. Alternatieven zoals lichtshows en koud vuurwerk kunnen wel besproken worden. De stichting start een project om het gebruik van pyrotechnisch materiaal in voetbalmilieu te onderzoeken, met inbegrip van een preventie- en sensibiliseringscampagne.