Het degradatiedoek kan al vallen over Seraing, Kortrijk hoopt op verlossende‘oef’

Het degradatiedoek kan al vallen over Seraing, Kortrijk hoopt op verlossende‘oef’

30 maart - 10:00 Laatste update: 31 maart - 19:30
2

Nu de eerste interlands van 2023 achter de kiezen zijn, verlegt de Belgische voetbalblik zich weer naar de Jupiler Pro League. Speeldag 31 zou onderaan wel eens enkele ontwikkelingen in een definitieve plooi kunnen leggen, meer bepaald voor KV Kortrijk en RFC Seraing. VoetbalPrimeur.be legt uit hoe de ene zichzelf kan verlossen en de andere een doemscenario over zich afroept.

Nog vier wedstrijden te gaan, nog twaalf punten te verdienen. Het staat nu al als een paal boven water dat het nagelbijten zal blijven tot aan het bittere einde. Niet alleen zijn de verschillen onderaan nog erg beperkt, bovendien blijkt een driepunter pakken bij-zon-der lastig. Van de vier overgebleven hoofdverdachten slaagde enkel KV Oostende er tijdens de voorbije vijf speeldagen in om (één keer) te zegevieren! Bij KAS Eupen, SV Zulte Waregem en RFC Seraing vormt feestgedruis niet meer dan een vage herinnering.

Datzelfde gevoel kende KV Kortrijk tot voor kort eveneens maar al te goed. Totdat De Kerels op speeldag 30 plots de provinciegenoten van Club Brugge in de val lokten (1-0), waardoor ze nu een voorsprong van zes punten tellen op de rode streep. Mathematische zekerheid biedt die nog niet, maar in het kopje moet dat de Kortrijkzaanse burger moed geven. Nee, dan moeten de nummers vijftien tot en met achttien zich meer zorgen maken.

Voor welke ploegen kan speeldag 31 een definitief antwoord bieden?

- Kortrijk is zeker van het behoud als … :

o … het zelf wint op bezoek bij Cercle Brugge én zowel Oostende als Zulte Waregem op speeldag 31 verliest, tegen respectievelijk Standard Luik (thuis) en Royal Antwerp FC (thuis). KVK zou in dat scenario negen punten marge hebben op het tweetal. In het slechtste geval eindigen Oostende en Zulte Waregem nog op gelijke punten, maar die laatste club zal dan een wedstrijd minder gewonnen hebben, terwijl KVO in het doelpuntensaldo voorlopig duidelijk in het zand bijt (-19 tegenover -29). Noem dat dus gerust rekenkundige (quasi-)zekerheid.

o In alle andere scenario’s moet Kortrijk nog minstens één wedstrijd afwachten om zekerheid te kunnen bekomen.

- Voor Seraing valt het degradatiedoek als … :

o … het zelf thuis tegen KAA Gent niet wint en Eupen wel de drie punten pakt tegen RSC Anderlecht;

o In alle andere mogelijke gevallen blijft Seraing aan een (erg dunne) levenslijn hangen, zelfs wanneer het zelf verliest van Gent en Eupen een gelijkspel boekt tegen Anderlecht. Op die manier zou de kloof tussen beide ploegen tot negen punten groeien. In principe kunnen de Luikenaars dat nog ophalen, aangezien ze bij drie overwinningen (en drie nederlagen van De Panda’s) op hetzelfde aantal punten (28) én gewonnen wedstrijden (8) komen. In dat geval zal Seraing echter ook haar doelpuntensaldo moeten bijspijkeren. Momenteel staat de rode lantaarn op -32, waar Eupen het op -23 houdt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s