Nederlandse kopzorgen blijven na kleine 3-0-zege tegen tienkoppig Gibraltar

27-03-2023 22:43
8

Nadat Frankrijk enkele dagen geleden heer en meester was tegen Nederland (4-0), wilden onze noorderburen zich herpakken tegen Gibraltar. Dat lukte slechts gedeeltelijk in De Kuip. De ploeg van Ronald Koeman boekte een redelijk bescheiden overwinning, ondanks maar liefst vijftig doelpogingen.

Nederland trad maandagavond aan tegen Gibraltar, de zwakkere broeder uit Groep B van de EK-kwalificatie. Drie dagen eerder leed Oranje een pijnlijke 4-0 nederlaag op bezoek bij Frankrijk. Koeman besloot daardoor wat wijzigingen door te voeren: Mats Wieffer mocht debuteren, Wout Weghorst startte in de punt van de aanval, Memphis Depay speelde als nummer 10 en de van buikgriep herstelde Matthijs de Ligt verscheen ook aan de aftrap.

Vanaf de eerste minuut zag het spelbeeld er hetzelfde uit als vooraf werd verwacht: Oranje had de bal en zocht naar de ruimtes, terwijl Gibraltar niet verder kwam dan verdedigen en de bal wegroeien. Het Nederlands elftal speelde echter in een laag tempo, waardoor de bezoekers nog een kwart wedstrijd stand konden houden. Na 23 minuten wist Memphis de ban uiteindelijk te breken. Hij reageerde goed op een voorzet van Denzel Dumfries, terwijl keeper Dayle Coleing onder de bal doorging.

Voor de pauze kreeg Weghorst nog wel wat kansjes, maar het bleef 1-0. Het tweede bedrijf begon een stuk veelbelovender. Nathan Aké kopte raak, nadat Dumfries opnieuw voorgaf: 2-0. Niet veel later moest Gibraltar verder met tien man, nadat Liam Walker een flinke schop uitdeelde aan Mats Wieffer. Er waren even zorgen om de middenvelder van Feyenoord, maar hij krabbelde uiteindelijk weer op.

Daarna kende Oranje een sterke fase, waarin het gevaarlijk werd en Gibraltar vastzette in het eigen doelgebied. De ploeg uit de dwergstaat wist elke aanval echter met bijzonder veel geluk te overleven. In de slotfase nam de frustratie toe bij Nederland. Veel passes en doelpogingen pakten ongelukkig uit, maar toch maakte Aké nog zijn tweede. Zijn schot werd van richting veranderd. Daarmee bepaalde hij de einduitslag op 3-0. Nederland eindigde de wedstrijd uiteindelijk met vijftig doelpogingen, 87% balbezit en nul schoten tegen.