Reichart met Florentino Pérez en Joan Laporta

Eredivisie luistert naar Super League, 'De taart wordt eerlijker verdeeld'

Eredivisie luistert naar Super League, 'De taart wordt eerlijker verdeeld'

26 maart - 13:40
4

Super League-voorvechter Bernd Reichart merkt dat Nederlandse clubs bereid zijn om te luisteren naar de plannen voor een nieuwe Europese supercompetitie. De Duitse ondernemer had al meerdere ontmoetingen met bestuurders en directeuren van eredivisionisten.

"Ik merk dat er in Nederland naar ons geluisterd wordt. En ergens is dat ook heel logisch", zegt Reichart in het Algemeen Dagblad. "Jullie hebben een rijke voetbalhistorie en prachtige clubs: Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, noem maar op. Maar allemaal worstelen ze met hun huidige positie binnen het veranderende Europese voetbal. Dat thema wordt in de komende jaren alleen maar relevanter."

Reichart is directeur van A22 Sports Management, dat zich sterk maakt voor de Super League. Het intitiatief wordt gesteund door Real Madrid, FC Barcelona en Juventus. Hij wijst op het gevaar van de alsmaar groter wordende overmacht van de Premier League en clubs die in handen zijn van rijke eigenaren. De nieuwe insteek is volgens Reichart bedoelt om alles eerlijker te verdelen. 

Daar moeten ook clubs uit kleindere competities, zoals de Eredivisie, van profiteren. "De Super League-taart wordt niet alleen een stuk groter, de taart wordt ook eerlijker verdeeld. Nu is het zo dat clubs in kleine competities zeer grote financiële risico’s moeten nemen om de Champions League te halen, met alle onzekerheid en afhankelijkheid van dien, om vervolgens te constateren dat ze er na zes wedstrijden vaak alweer uit liggen."

Reichart ziet in dat de elite van Europa steeds verder afstand neemt. "In ons model gaan we uit van veertien gegarandeerde wedstrijden voor alle clubs die zich plaatsen voor een van de vier Super League-niveaus. Dat betekent dus ook dat meer clubs hun inkomsten zullen vergroten, juist ook in de kleine en middelgrote competities. Het geld wordt domweg eerlijker verdeeld én gespreid."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie