IFAB grijpt in: mentale oorlogsvoering tijdens penaltyreeks aan banden gelegd

IFAB grijpt in: mentale oorlogsvoering tijdens penaltyreeks aan banden gelegd

24-03-2023 22:18
7

Het International Football Association Board (IFAB) voert komend seizoen een aantal kleine spelregelwijzigingen door. Onder meer de psychologische oorlogsvoering tussen doelman en strafschopnemer wordt aan banden gelegd. 

Een van de nieuwe regels is dat keepers bij penalty’s de nemer niet meer mogen afleiden op een manier waarbij 'geen respect wordt getoond' voor de opponent, zo is te lezen op de site van het IFAB. Het op wat voor manier dan ook vertragen van de strafschop wordt nu niet meer geaccepteerd, net als het aanraken van de palen, de lat of het net. 

De organisatie heeft daarnaast geconstateerd dat er te vaak te veel tijd veel verloren gaat aan juichen na een doelpunt. Scheidsrechters gaan dit vanaf volgend seizoen meer meenemen in de uiteindelijke blessuretijd, waardoor wedstrijden in de toekomst langer kunnen gaan duren.

Ook zijn er wat zaken opgehelded voor scheidsrechters. Als een wisselspeler of staflid een meter in het veld staat tijdens een gemaakt doelpunt, maar verder geen deel uitmaakt van het spel, dan hoeft de treffer niet meer te worden afgekeurd.