12

Donderdag is de strijd om de tickets voor het EK van 2024 begonnen. Roberto Martinez heeft met Portugal zijn start niet gemist. Ook Engeland boekte een zege. The Three Lions versloegen Italië.

Groep C
Italië - Engeland 1-2
Na het missen van het WK in Qatar had Italië voor eigen publiek iets recht te zetten, maar dat lukte niet. Declan Rice opende na 13 minuten al de score voor de bezoekers. Het was het eerste doelpunt van een speler van West Ham voor Engeland sinds 1977. Rice is de opvolger van Sir Trevor Brooking.

Nog voor de pauze had Engeland de schaapjes op het droge. Vanaf de stip verdubbelde Harry Kane de score. Door het doelpunt ging Kane ook de geschiedenisboeken in. Hij is de nu all-time topscorer van The Three Lions. De spits van Tottenham ging in zijn 81e caps Wayne Rooney 'voorbij'. Kane zit nu aan 54 goals voor Engeland. Rooney maakte er 53.

In het begin van de tweede helft deed Italië via Mateo Retegui nog iets terug, maar verder dan de aansluitingstreffer kwam de Squadra Azzurra niet. Ook niet toen Engeland na tachtig minuten verder moest met tien man na rood voor Luka Shaw. De verdediger van Manchester United pakte op drie minuten tijd twee keer geel.

Noord-Macedonië - Malta 2-1

Groep H
Kazachstan - Slovenië 1-2
Denemarken - Finland 3-1
Rasmus Höjlund was de held van Denemarken tegen Finland. De spits van Atalanta - die afgelopen zomer nog op de radar van Club Brugge stond - scoorde een hattrick. Oliver Antman van FC Groningen nam het doelpunt van Finland voor zijn rekening. Anders Dreyer van RSC Anderlecht bleef de hele match op de bank.

San Marino - Noord-Ierland 0-2

Groep J
Bosnië en Herzegovina - IJsland 3-0
Portugal - Liechtenstein 4-0
Na zijn vertrek bij de Rode Duivels begon voor Roberto Martinez vrijdag zijn nieuwe avontuur bij Portugal pas echt. De Spanjaard zong voor de match al vlot mee met het Portugese volkslied. Nadien kon hij ook vier keer juichen. João Cancelo opende de score. De Portugees wist toen nog niet dat hij dra terugkeert naar Bayern München zonder Julian Nagelsmann als trainer.

Na de rust liep Portugal vlot verder uit. Bernardo Silva tekende voor de 2-0. De twee andere goals nam Cristiano Ronaldo – sinds donderdag wereldrecordhouder qua aantal caps voor zijn rekening. In de 51e minuut zette CR7 een strafschop om. Het tweede doelpunt was een heerlijke vrije trap. Ronaldo scoorde nu in 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019: 2020, 2021, 2022 en 2023 voor het nationale elftal van Portugal.

Slowakije - Luxemburg 0-0