OFFICIEEL: Bossaert ontslagen als CEO Belgische Voetbalbond

OFFICIEEL: Bossaert ontslagen als CEO Belgische Voetbalbond

23 maart - 07:56 Laatste update: 08:24
18

Bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond is het alles behalve harmonieus. Al gelange tijd heersen er spanningen tussen CEO Peter Bossaert en voorzitter Paul Van den Bulck. Nu zou het loon dat Bossaert vergaart en de variabele bonus die daarbij hoort de druppel kunnen zijn voor Bossaert. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Van den Bulck was eerder nog verantwoordelijk voor het aantrekken van Peter Bossaert. Anderhalf jaar later is het sentiment echter helemaal gedraaid. Een bonus van 100.000 euro die Bossaert quasi-automatisch overgemaakt krijgt, zit de voorzitter dwars. Daarnaast ontvangt Bossaert ook nog eens 500.000 salaris per jaar.

Het is niet zo dat het conflict uit de lucht komt vallen. Zo wilde Van den Bulck meer uitvoerende macht naar zich toe trekken door actiever te zijn bij vergaderingen van de Uefa en de FIFA, terwijl dat niet in het takenpakket zit van de bondsvoorzitter. De CEO vindt dat dat een afscheiden taak is voor het management dat dagelijks aan het roer staat van de voetbalbond. De Raad van Bestuur, waar Van den Bulck onder valt, heeft alleen een controlerende functie.

Na het WK in Qatar botste de twee heren opnieuw. Dit keer gebeurde dat om voetbaltechnische redenen. Bossaert had al het vertrouwen in Roberto Martinez. De bondscoach was zelfs technisch directeur. Het vertrouwen was zo groot, dat het om een tweede plan ontbrak voor als Martinez met de Rode Duivels niet naar behoren presteerde. Toen Martinez en de Rode Duivels de wegen scheidden, was er dan ook niemand die de leiding nam voor het werven van een nieuwe trainer.

Ook ontstond er rumoer omtrent de arbitrage in de Jupiler Pro League. Bossaert wilde Jupiler Pro League-clubs laten betalen voor het verbeteren van de kwaliteit van de arbitrage. De clubs zagen dat niet zitten. De VAR en de scheidsrechters zijn de laatste niet gering het topic van de week vanwege de fouten die gemaakt worden tijdens de matchen. Inmiddels zijn er zoveel scheidsrechtersbazen aan het roer dat men zich intern kan afvragen of dat hogere budget dat clubs betalen wel nodig is. Een besparing op al het personeel dat het Referee Department momenteel in huis heeft zou ook een optie zijn.

De spanningen werden versterkt doordat Van den Bulck het loon van Bossaert onder ogen kreeg. De voorzitter schakelde zelfs een advocatenkantoor in om de voorwaarden en overeenkomst van Bossaert te onderzoeken. Het resultaat? een rapport van 30 pagina's waarin advocaten uiteenzetten dat er sprake is van 'een inbruik op de ethische code' en een contractaanpassing die 'in strijd met de wetgeving en het reglement van inwendige orde' is.

De rapen zijn gaar binnen de voetbalbond. Bossaert ziet zijn contract als rechtsgeldig en volgens Bossaert wil Van den Bulck vooral als 'winnaar' van een persoonlijk conflict uit de bus komen. De heren hebben gisteren overleg gehad tijdens een georganiseerde crisisbijeenkomst door de Raad van Bestuur. Dat werd vervolgd door nog een vergadering, waar Bossaert niet bij aanwezig was.

Dit alles gebeurt nu net terwijl de Rode Duivels het vliegtuig in stapten naar Zweden voor de eerste interland van bondscoach Domenico Tedesco. Die match spelen de Rode Duivels vrijdagavond en is de eerste wedstrijd voor de EK-kwalificatie.

UPDATE: Bossaert inmiddels ontslagen als CEO. Het contract stopt met onmiddelijke ingang. De Raad van Bestuur gaat vanaf vandaag op zoek naar een nieuwe CEO. Dat meldt de Koninklijke Belgische Voetbalbond

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie