Transfermarkt past waardes voor JPL aan: sensatie Orban kost plots negenvoudige

Transfermarkt past waardes voor JPL aan: sensatie Orban kost plots negenvoudige

22-03-2023 14:17 Laatste update: 14:41
33

Het gespecialiseerde Transfermarkt.be, een wereldwijde autoriteit op het vlak van transferprijzen, heeft een maandelijkse aanpassing doorgevoerd van de transferwaardes van de spelers binnen de Jupiler Pro League. Niet geheel onverwacht legt dat geen windeieren voor Emmanuel Gift Orban (en KAA Gent), terwijl Club Brugge erop achteruit gaat.

Van alle spelers uit onze vaderlandse competitie maakt Orban de grootste sprong voorwaarts. Na zijn fenomenale doelpuntenregen, met onder meer de snelste hattrick uit de geschiedenis van het Europese voetbal, is de Nigeriaanse spits prompt negen keer meer waard dan voorheen. Zijn marktwaarde is namelijk gestegen van één naar negen miljoen euro. Bij Gent zal men het graag horen. De Buffalo's betaalden zelf wel 'boven de prijs', want afgelopen wintermercato telden ze 3,3 miljoen neer.

Ook bij KRC Genk zijn enkele spelers er flink op vooruitgegaan. Zo kan Mike Trésor nu verkocht worden aan dertien miljoen euro in plaats van zijn vorige acht miljoen. Andere sterkhouders als Bilal El Khannouss en Bryan Heynen zijn inmiddels eveneens duurder geworden. Je hoeft dus niet noodzakelijk international zijn om indruk te maken in het buitenland.

Dalende trend bij Club
Aan de keerzijde van de medaille bevindt zich onder meer ... Club Brugge. De regerende landskampioen beleeft een zwakke jaargang en die instabiliteit heeft haar weerslag in de transferwaarde van de kern. Zo is Hans Vanaken er drie miljoen op achteruit gegaan, van vijftien naar twaalf. Roman Yaremchuk kende eenzelfde verval. Toch staat de meest waardevolle speler uit de JPL nog steeds op de loonlijst van Club. Andreas Skov Olsen verloor door blessureleed wel drie miljoen, maar zou er nog altijd zeventien moeten kosten.

Tot slot nog twee groeibriljanten die zich de voorbije maanden openbaard hebben. Bij RSC Anderlecht pakt Bart Verbruggen week in week uit uit met topreddingen. Hij ziet die prestaties beloond: Verbruggen is niet langer 750.000 euro waard, maar vijf miljoen. Een flinke stijging! Arthur Vermeeren van Royal Antwerp FC heeft zich inmiddels ook een stevige reputatie bij elkaar gevoetbald. Zijn prijskaartje is op acht miljoen euro bepaald.