Slag om de Europe Play-Off: Anderlecht nog lang niet zeker, Cercle gunstig gezind

Slag om de Europe Play-Off: Anderlecht nog lang niet zeker, Cercle gunstig gezind

22-03-2023 14:00 Laatste update: 23-03-2023 18:38
17

Werkelijk op alle fronten is de spanning te snijden in de Jupiler Pro League. Na de interlandrust breken de laatste vier speeldagen aan, waarin voor zowat elke club nog (flink) wat op het spel staat. Niet enkel voor de top-vier en de degradatieplaatsen giert de adrenaline door de kelen, ook de strijd om de Europe Play-Off wordt er één op het scherpst van de snee. VoetbalPrimeur.be schat de kansen in van de acht overgebleven kandidaten.

Waar KRC Genk, Union Saint-Gilloise en Royal Antwerp FC al verzekerd zijn van hun plekje in de Champions’ Play-Off (in het geval van The Great Old nog niet mathematisch, maar wel in gedachten), hebben de nummers vier tot en met twaalf nog een uitdaging om hart en ziel in te steken. Noem dat gerust één van de voordelen van de soms verguisde Play-Off-formule, de veelzijdige inzet die ook de middenmoot bezig houdt. Daar zit die Europe Play-Off, voor de vijfde tot de achtste uit de eindrangschikking, voor veel tussen.

Ter herinnering: in die nacompetitie valt er nog één Europees ticket te verdienen. Daar gaat wel een serieuze queeste aan vooraf. Allereerst moet de uiteindelijke gelukkige zich tot de winnaar van de Europe Play-Off kronen. Daarmee is de kous evenwel nog niet af. Vervolgens wacht – normaal gezien – een duel met de laatste uit de Champions’ Play-Off. Pas als ook die confrontatie met de glimlach wordt afgesloten, is het toegangsbewijs voor de voorrondes van de Conference League 2023-2024 een feit.

Om de kansen op deelname aan die Europe Play-Off in te schatten, zijn nog acht ploegen in rekenschap genomen. Nummer vier KAA Gent zit daar niét bij. De Buffalo’s tellen ‘slechts’ tien punten voorsprong op het huidige nummer negen, maar door onderlinge confrontaties bij de achtervolgers is een spectaculaire tuimelperte simpelweg uitgesloten. Gent speelt tenminste de Europe Play-Off, al hoopt de club uiteraard op meer. Voor KV Mechelen, op dit moment dertiende in de stand, geldt dan weer het omgekeerde. De kloof naar Anderlecht (nu 8e) bedraagt negen punten. Bovendien heeft KV nog het veelbesproken inhaalduel tegen Sporting Charleroi te goed. Toch wordt het ook voor Steven Defour en co quasi onhaalbaar door onderlinge duels tussen andere gegadigden, waarbij sowieso één ploeg punten pakt.

Club Brugge (momenteel 5e met 49 punten)
Het zou al een aanfluiting zijn mocht Club de top-vier aan haar neus voorbij ziet gaan. Ondanks haar bijzonder matige seizoen zal de regerende landskampioen niet dieper zakken. Geen Bruggeling die ook maar een seconde aan dat scenario gedacht heeft, want de steven is nog steeds op de Champions’ Play-Off gericht.

Mechelen 🚐
Seraing 🏠
Westerlo 🚐
Eupen 🏠

Kans op (minimum) Europe Play-Off: 99,9%

Westerlo (momenteel 6e met 48 punten)
Ook in de Stille Kempen lacht het huidige puntentotaal hen tegemoet. De voorsprong op nummer negen Charleroi telt nu zeven punten. En uitgerekend welke ploeg komt er op de eerste speeldag na de interlands over de vloer in het Kuipje? Juist! Als Westerlo daar niet verliest, lijkt de top-acht binnen. Zelfs in het meest donkere scenario heeft de promovendus nog een stevige strohalm op het einde, want als afsluiter trekt het naar rode lantaarn RFC Seraing.

Charleroi 🏠
Anderlecht 🚐
Club Brugge 🏠
Seraing 🚐

Kans op Europe Play-Off: 90%

Standard (momenteel 7e met 46 punten)
De laatste club die over een buffer beschikt en zich daardoor een uitschuiver kan veroorloven, komt uit de Vurige Stede. Met Genk en Charleroi kijkt Standard nog twee lastige klanten in de ogen, maar dat doet het wel op eigen grond. De twee overgebleven uitpartijen lijken dan weer goed haalbaar.

Oostende 🚐
Genk 🏠
Charleroi 🏠
Leuven 🚐

Kans op Europe Play-Off: 85%

Anderlecht (momenteel 8e met 42 punten)
De Belgische recordkampioen voert een pelotonnetje aan dat voor elke morzel grond zal moeten knokken. Pas vorig weekend geraakte Anderlecht ein-de-lijk virtueel op haar bestemming. Die achtste plaats verdedigen wordt echter geen sinecure, zeker niet met de verplaatsing naar Genk in het achterhoofd. Anderzijds bewees paars-wit met zeges tegen Cercle en OH Leuven dat het de rechtstreekse tegenstrevers de baas kan.

Eupen 🚐
Westerlo 🏠
Genk 🚐
Mechelen 🏠

Kans op Europe Play-Off: 40%

Charleroi (momenteel 9e met 41 punten)
Voor De Carolo’s viel er een juridische appel uit de kast: het gestaakte duel tegen KV Mechelen, nota bene door vuurpijlen van de eigen aanhang, zal dan toch volledig herspeeld worden. Als ze die winnen, wippen ze sowieso over Anderlecht. Toch blijft deelname aan de Europe Play-Off een lastige klus, vooral vanwege het programma. Nog drie keer ontmoet Charleroi een ploeg uit de linkerkolom.

Westerlo 🚐
Zulte Waregem 🏠
Standard 🚐
Genk 🏠
Mechelen (🏠, moet herspeeld worden)

Kans op Europe Play-Off: 35%

Cercle Brugge (momenteel 10e met 41 punten)
Van alle agenda’s weegt die van Groen-Zwart vermoedelijk het minst. Enkel de verplaatsing naar Antwerp belooft een vette kluif te worden, maar voor het overige moet Cercle perfect in staat zijn om pakweg zeven punten te sprokkelen. Met een totaal van 48 eenheden zal je er op het einde van de rit niet ver af zitten …

Kortrijk 🏠
Antwerp 🚐
STVV 🏠
Zulte Waregem 🚐

Kans op Europe Play-Off: 40%

OH Leuven (momenteel 11e met 39 punten)
Als OHL de boel écht op stelten wilde zetten, had het afgelopen zondag moeten winnen van Anderlecht. Of toch zeker niet verliezen. Nu oogt de kans klein voor Marc Brys en co. De komende wedstrijd, op de koffie bij de leider, kan de doodsteek geven voor de ambities, althans op mentaal vlak.

Genk 🚐
Mechelen 🏠
Oostende 🚐
Standard 🏠

Kans op Europe Play-Off: 5%

Sint-Truiden (momenteel 12e met 39 punten)
Nu al in de minst gunstige positie en daarbovenop een programma dat niet te versmaden valt. Nee, ook STVV hoeft zich niet al te veel illusies meer te maken. Het treft nog vier keer een tegenstander die de punten opperbest kan gebruiken. Hetzelfde verhaal als voor OHL geldt ook hier: op speeldag 31 kan de laatste hoop aan flarden geschoten worden, ditmaal in het Dudenpark.

Union 🚐
Oostende 🏠
Cercle 🚐
Antwerp 🏠

Kans op Europe Play-Off: 5%

No Poll