Vijf lessen uit speeldag 30: Baalmiddag en welgetimed haasje-over tussen rivalen

Vijf lessen uit speeldag 30: Baalmiddag en welgetimed haasje-over tussen rivalen

20-03-2023 11:00 Laatste update: 21:36

De kaap van de dertig is gerond, nog vier speeldagen liggen in het verschiet in de Jupiler Pro League. Het afgelopen weekend stond in het teken van een sputterende motor bij de leider en een mogelijk cruciale ommezwaai voor plek vier. Dat maakt dan ook deel uit van de vijf lessen die VoetbalPrimeur.be absoluut zal onthouden.

Late winterblues
Hun truitje mag dan wel felblauw kleuren, de blues van de voorbije weken doet de Genk-spelers geen deugd. Ook de verplaatsing naar Cercle Brugge leverde geen driepunter op. Vooral voor rust acteerde de koploper te zwakjes om meer dan die 1-1 te kunnen opeisen. Zo is Union Saint-Gilloise op een dikke maand van de Play-Offs plots tot op drie punten genaderd. Genk kan de interlandonderbreking opperbest gebruiken, want daarna oogt het programma met OH Leuven, Standard, RSC Anderlecht en Sporting Charleroi nog bijzonder zwaar.  

Baalmiddag
Genk is alvast gewaarschuwd voor de slotspeeldag: als één ploeg de perfecte hold-up kan plegen, is het die van Felice Mazzu wel. Ook de knarsetandende Bosuil zal dat na zondagmiddag beamen. Zo'n 25 doelpogingen ondernam Royal Antwerp FC tegen Charleroi, maar die bleken onvoldoende om die ene dodelijke (pracht)aanval van de bezoekers uit te wissen. Enerzijds komt de 0-1-nederlaag erg ongelegen, zo net voor de break. Anderzijds hoeft The Great Old zich geen zorgen te maken: de kloof op de achtervolgers blijft geruststellend en na de puntendeling zullen Genk en Union Saint-Gilloise zichtbaar in het vizier blijven.

Rivalen op de wipplank
Aangezien Standard Luik een quasi-zekere overwinning alsnog te grabbel gooide en Club Brugge in het zand beet bij KV Kortrijk, kroonden KVC Westerlo en KAA Gent zich tot de winnaars van de speeldag in de subtop. Vooral De Buffalo's hebben een injectie vertrouwen van jewelste ingespoten gekregen. Dankzij de 3-0 tegen KAS Eupen hebben ze haasje-over gespeeld met de aartsrivaal uit Brugge. De ideale timing, zou je zeggen, met de laatste rechte lijn in het vooruitzicht. Club eigenhandig veroordelen tot de Europe Play-Off, het zou het Gentse seizoen op slag flink wat kleur bezorgen. 

Onmacht
Sommigen zullen het benoemen tot 'onkunde', wij houden het op 'onmacht'. Alweer slaagde geen enkele van de vier grootste degradatiekandidaten erin om een zege te veroveren. Enkel Zulte Waregem sprokkelde een puntje; de overige kanshebbers gingen de boot in. Over de voorbije vijf speeldagen heen kon alleen KV Oostende één wedstrijd winnen, niemand anders! Het doet de conclusie rijzen dat de drie noodlottigen die finaal uit de bus zullen komen, geen reden tot klagen hebben. Momenteel is het algehele niveau van de Jupiler Pro League voor elk van dit viertal te hoog gegrepen.

Schaerse opdoffer
De laatste weken lijkt alles Anderlecht weer voor de wind te gaan, al kwam er zondagavond even een kink in de kabel. De 0-2-overwinning bij OH Leuven werd namelijk overschaduwd door het vroege uitvallen van Yari Verschaeren. Een diagnose is nog niet gesteld, maar er wordt gevreesd voor een kruisbandblessure. Daar kreeg de middenvelder eerder al eens mee af te rekenen ... Ongelukkig, want Verschaeren begon net weer helemaal los te geraken. Ook de Europese ambities zouden een fikse knauw krijgen als Anderlecht haar draaikont lange tijd moet missen.