Burnley-kenner getuigt: “Dankzij elite-coaching heeft Kompany vreugde gebracht

Burnley-kenner getuigt: “Dankzij elite-coaching heeft Kompany vreugde gebracht"

18 maart - 11:40 Laatste update: 20:31
10

Burnley FC stormt af op promotie naar de Premier League onder de vleugels van Vincent Kompany. Zaterdagavond (18u45) staat er voor de gewezen Rode Duivel dan weer een erg bijzondere pot gepland: in de FA Cup trekt hij op bezoek bij het Manchester City van leermeester Pep Guardiola. Het ideale moment om contact op te nemen met Burnley-volger Chris Boden, vond VoetbalPrimeur.be. Zijn lof voor Kompany’s werk is enorm.

Hoogstwaarschijnlijk bestaat er niemand die beter geplaatst is om een deskundige blik te werpen op Burnley en haar trainer dan Boden. Sinds zijn achtste is de Engelsman die-hard fan van de club. Hij is één van die mensen die van zijn passie zijn beroep heeft weten maken, want 28 jaar lang bracht Boden verslag uit over het reilen en zeilen binnen The Clarets. In september vorig jaar verkoos hij een carrièreswitch, maar zijn grote liefde blijft hij uiteraard op de voet volgen. In een exclusief gesprek met VoetbalPrimeur.be krijgt vooral Kompany flink wat pluimen op de hoed gestoken.

Laat ons eerst echter de focus leggen op Burnley als geheel. Dankzij een fenomenale puntenoogst lijkt promotie naar het walhalla van de Premier League halverwege maart al min of meer een vaststaand feit. De degradant van vorig seizoen staat op 83 punten, dertien meer dan eerste achtervolger Sheffield United en liefst negentien punten bonus op nummer drie Middlesbrough. Vooral die laatste kloof is belangrijk, aangezien de derde stek in de Championship niét rechtstreeks tot promotie leidt. “Het is voor 99,9 procent binnen”, durft Boden de vlag nu al uit te hangen.

Brighton als voorbeeld
Gezien de ruime marge op Sheffield zou het zelfs al vreemd moeten lopen tijdens de laatste negen speeldag dat de titel nog verspeeld wordt. Dat zou evenwel geen immense ontgoocheling betekenen voor Boden en zijn mede-fans. “Promotie is promotie”, stelt hij. De vermelding Championship-kampioen lijkt in zijn ogen eerder een papieren titel. Boden ziet daarentegen nog een andere uitdaging tijdens het seizoenseinde: de altijd beladen East Lancashire Derby met Blackburn Rovers. “We hebben in dertien jaar niet meer verloren van Blackburn”, herinnert hij zich. Op 25 april wil Burnley nog een zege toevoegen aan die straffe reeks.

Als Burnley naar de hoogste klasse opklimt (wat een formaliteit lijkt), zou dat voor de vierde maal in haar geschiedenis zijn. De eerste twee keer zakte het meteen weer terug, tussen 2017 en 2022 bleven The Clarets wél aan boord. Ook nu heeft Boden goede hoop op een verblijf over een langere termijn. “Als je de Premier League bekijkt, zie je dat onder de top-zes alle ploegen vrij aan elkaar gewaagd zijn. Waarom zou Burnley niet kunnen uitgroeien tot een club zoals Brighton & Hove Albion?” De ex-club van Leandro Trossard is gestaag opgeklommen tot een subtopper in het Engelse voetbal.

Van 19 procent balbezit naar spelvreugde
Je kan er niet omheen: de naam van Kompany loopt als een rode draad doorheen heel ons gesprek. De impact van de ex-trainer van RSC Anderlecht is immers enorm. Los van de geweldige resultaten maakte de Brusselaar ook op andere vlakken indruk op Boden. “Vooral hoe hij het elftal in beperkte tijd heeft omgevormd, is indrukwekkend. In amper twee maanden tijd zette hij alles op de rails. In de voorbereidingswedstrijden wist niemand met welke ploeg Kompany zou moeten spelen”, lacht de Burnley-kenner. Hij verwijst onder meer naar de laattijdige contractperikelen rond Ben Mee, Nick Pope en James Tarkowski, die er allemaal voor kozen om het gestrande schip te verlaten.

Kompany liet dat echter niet aan zijn hart komen. In geen tijd bouwde hij een nieuw, jeugdig elftal op, dat bovendien radicaal brak met Burnley’s spelfilosofie uit het verleden. Boden haalt een concreet voorbeeld aan, met Steven Defour in een hoofdrol. “Defour heeft een andere kant van het spelletje leren kennen bij Burnley. Ik herinner me een zege tegen Liverpool FC (2-0). Burnley had slechts 19 procent balbezit die dag, het laagste aantal ooit in een Premier-League-wedstrijd! Maar ze creëerden wel kansen én wonnen”, mijmert Boden gelukzalig terug. Die tijden lijken evenwel voorbij op Turf Moor. “Dankzij zijn elite coaching heeft Kompany de toeschouwers spelvreugde bezorgd”, duidt Boden de grootste verwezenlijking van onze landgenoot aan.

En dat met een heleboel jongens uit de Belgische Jupiler Pro League, die in ons land niet eens tot de strafste uitblinkers behoorden. “Op de flanken zijn Benson en Zaroury ‘huge players’ voor Burnley”, zwaait Boden met lof. “Zij waren gloednieuwe spelers, die wel het klappen van de zweep leerden in België, maar toch niet al te veel ervaring hadden. Zeker niet in het Engelse voetbal. Ook zij zijn geen supersterren, maar Burnley vormt een hecht geheel.” Als je de Burnley-fans zou vragen naar de beste speler van het seizoen, zou waarschijnlijk een andere bekende naam uit de bus komen. “Josh Cullen”, klinkt het onomwonden. Net als bij Anderlecht valt de controleur niet altijd even hard op, maar hij blijkt onmisbaar voor het evenwicht in het elftal.

De nabije en verdere toekomst
Deze zaterdagavond staat zonder enige twijfel al even met rood omcirkeld in Kompany’s agenda. Voor de kwartfinales van de FA Cup trekt Burnley op bezoek in het Etihad Stadium, waar hij zelf zijn allergrootste successen beleefde. De man in de andere dug-out, Guardiola, heeft meer dan wie ook zijn stempel gedrukt op de voetbalvisie van Vince The Prince. Op tactisch vlak wordt de confrontatie met Man City erg interessant. “Ik denk niet dat Kompany zich al te zeer zal aanpassen”, voorspelt Boden. “Hier en daar wat subtiele veranderingen, zoals met drie of vier achterin, maar elke wedstrijd opnieuw houdt hij vast aan zijn filosofie. Dat was ook het geval tegen Manchester United in de League Cup.”

Tot slot durft Boden het aan om in zijn glazen bol te kijken. Na dit prachtseizoen zal Kompany hoogstwaarschijnlijk de aandacht getrokken hebben van andere clubs uit de Premier League. Crystal Palace werd al even gefluisterd in de wandelgangen, bijvoorbeeld. Boden heeft echter goede hoop dat Kompany aan het roer van Burnley zal blijven staan. “Ik denk het wel, toch minstens nog één seizoen”, vertelt hij. “Hij is deze ploeg aan het op- en uitbouwen. Dat zal hij niet verlaten voor een club van een gelijkaardig niveau”, besluit Boden hoopvol. Burnley uit de degradatiezone houden en – wie weet- zelfs mikken op de linkerkolom, dat lijkt de volgende stap in Kompany’s trainerscarrière.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie