Feyenoord imponeert in Europa League met 7(!)-1 winst tegen Shakhtar

Feyenoord imponeert in Europa League met 7(!)-1 winst tegen Shakhtar

16-03-2023 20:50
16

Een ontketend Feyenoord heeft donderdag op overtuigende wijze de kwartfinale van de Europa League bereikt. De Nederlandse topploeg was met liefst 7-1 te sterk voor Shakhtar Donetsk in De Kuip.

Feyenoord sleepte vorige week op de valreep een 1-1 gelijkspel uit het vuur. De overmacht van de Rotterdammers was desondanks groot. Santiago Gimenez brak al na negen minuten de ban met zijn tweede schot op doel. De vooractie van de Mexicaanse spits mocht er bovendien zijn.

Ook daarna bleef Feyenoord doorduwen. Een poging van Oussama Idrissi in de korte hoek werd nog gepareerd, maar na 24 minuten tekende Orkun Kökcü wel voor de 2-0. De aanvoerder trof doel met een zuivere trap.

Feyenoord zat zodoende al snel op rozen, al kwam het wel goed weg toen een verwoestende uithaal van Georgiy Sudakov op de lat uiteen spatte. Heel even moest de thuisploeg achteruit, maar met vereende krachten werd elk gevaar in de kiem gesmoord. Na een handsbal mocht Kökcü bovendien aanleggen voor een strafschap, waarmee de 3-0 al een feit was. Gimenez hielp daarna een volgende grote kans om zeep en Alireza Jahanbakhsh was dicht bij een wereldtreffer, terwijl Timon Wellenreuther (ex-RSC Anderlecht) aan de andere kant een kans voor Lassina Traoré onschadelijk maakte.

Feyenoord maakt gehakt van Shakhtar
Halverwege kon het eigenlijk al niet meer misgaan voor Feyenoord, dat de bezoekers best vaak aan de bal liet maar zelf genadeloos toesloeg. De tussenstand gaf duidelijk vertrouwen, want in de tweede helft tekende Idrissi al snel voor 4-0 door de bal binnen te krullen. Daarna gingen de remmen echt los bij Feyenoord, dat volledig domineerde. Slot zag kans om diverse spelers rust te gunnen in aanloop naar De Klassieker. 

Ondertussen tekende Idrissi op fenomenale wijze, via de onderkant van de lat, ook voor de 5-0 en Jahanbakhsh werkte zich eveneens op het scorebord met een afstandsschot. Invaller Danilo mocht ook nog meedelen in de feestvreugde. De Braziliaan voltooide de zevenklapper. Shakhtar kreeg in de slotminuten nog wel zijn eretreffer, waar zelfs de Feyenoord-fans een staande ovatie voor gaven.