Infantino verbaast met reactie op zware kritiek: 'Hebben meer competities nodig'

Infantino verbaast met reactie op zware kritiek: 'Hebben meer competities nodig'

16 maart - 19:44
3

Gianni Infantino heeft tijdens het FIFA-congres in Rwanda de kritiek op de overvolle speelkalender gepareerd. Volgens de donderdag herkozen voorzitter van de wereldvoetbalbond kunnen er zelfs nog veel meer wedstrijden bij.

De aankondiging dat het WK in de Verenigde Staten, Canada en Mexico in 2026 liefst 48 deelnemers kent, maakt de tongen los. Bovendien wordt het wereldkampioenschap voor clubs flink uitgebreid. Infantino ziet het probleem niet. "Op sommige plekken is er misschien te veel voetbal, maar niet overal. Sterker nog, in veel delen van de wereld wordt niet genoeg gevoetbald", stelt de Zwitser, geciteerd door onder meer BBC.

"We hebben juist méér competities nodig, niet minder. We willen dat het voetbal zich wereldwijd ontwikkelt", gaat Infantino verder. Hij verwacht dan ook dat er spoedig twee nieuwe toernooien aan de kalender worden toegevoegd. "We praten over het organiseren van een WK voor clubs voor vrouwen en een FIFA World Series elke twee jaar in maart, wanneer de landen geen kwalificatieduels spelen."

Storm in glas water
Infantino pareert ook de aanhoudende kritiek op de FIFA. Hij snapt niet dat er zoveel ophef was over het feit dat Saoedi-Arabië in beeld was als sponsor van het WK voetbal voor vrouwen. "Een storm in een glas water", benadrukt de preses. "Er wordt een dubbele standaard gehanteerd die ik niet begrijp. De FIFA is een organisatie waarbij 211 landen over de hele wereld zijn aangesloten. Voor ons zijn die landen allemaal gelijk. Daar is niets slechts aan."

Infantino richtte de pijlen ook op de zendgemachtigden en de sponsors. "De FIFA krijgt tien tot honderd keer zo weinig van publieke omroepen voor het WK vrouwen dan voor het WK mannen. Vind je dat normaal? En tegelijkertijd bekritiseren die omroepen, die worden betaald met belastinggeld, de FIFA dat ze mannen en vrouwen niet gelijk belonen."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie