Infantino wordt herverkozen bij de FIFA: Hij is nog erger dan Blatter

Infantino wordt herverkozen bij de FIFA: "Hij is nog erger dan Blatter"

16 maart - 13:44 Laatste update: 13:13
8

De herkozen FIFA-voorzitter Gianni Infantino begint trekjes te vertonen van zijn voorganger Sepp Blatter. Dit zegt de Zwitserse hoogleraar strafrecht Mark Pieth tegenover NOS. Hier bekritiseert hij ook de rol van Europese bonden, die geen druk durven op te voeren tegen de Zwitser. 

Infantino begint vandaag aan zijn derde termijn als FIFA-president en begint te 'verblatteren' volgens Pieth. "Toen ik bij FIFA betrokken was, zag ik al behoorlijk wat aanwijzingen voor corruptie. Mijn zorgen zijn niet afgenomen door de overgang van Blatter naar Infantino. Om eerlijk te zijn: ik denk dat hij eigenlijk erger is dan Blatter. Hij wil in veel kortere tijd rijk worden, zoekt absolute macht en ik zou hem dan ook willen vergelijken met een autocraat", aldus Pieth, die anticorruptie-expert was bij de FIFA.

Pieth vervolgt zijn kritiek op Infantino en de toezichthouders, die de baas hebben aangesteld. "Voor mij was het duidelijk dat ze bang waren voor mensen die het lef hadden om Blatter en Platini uit de voetbalwereld te verwijderen. Daar stond de ethische commissie voor. Infantino en zijn vrienden hebben al die onafhankelijke mensen vervangen door vrienden, zeg maar: minder competente mensen. Het zijn geen echte professionals op dit vlak en ze zijn te afhankelijk van de juridische ondersteuning van de organisatie. De vrouw die nu onderzoek moet doen naar wantoestanden schijnt niet eens Engels te spreken", bekritiseert Pieth.

Ten slotte deelt Pieth een sneer uit aan de Europese voetbalbonden. "Infantino heeft de Europese bonden voor gek gezet, toen ze bij het WK in Qatar geen toestemming kregen voor hun actie met aanvoerdersbanden. En die zijn daarmee schoorvoetend akkoord gegaan. De Europese bonden hebben veel meer macht dan ze denken. Ze hadden druk uit kunnen oefenen op FIFA, maar ze hebben zich laten zien als lafaards."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s