Wie geeft de jeugd kansen? Anderlecht is primus, KV Kortrijk staat op nul

Wie geeft de jeugd kansen? Anderlecht is primus, KV Kortrijk staat op nul

16-03-2023 13:00
19

De Jupiler Pro League wordt vaak als een opleidingscompetitie gezien, maar hoe doen de eigen talenten het? Bij Anderlecht krijgen ze statistisch gezien de meeste speelkansen.

Dit seizoen gingen liefst 45 procent van de speelminuten bij Anderlecht naar spelers die minstens twee jaar in de paars-witte jeugdopleiding zaten. In totaal gaat het om maar liefst vijftien spelers. Daarmee staat Anderlecht ruim aan kop. Cercle Brugge is een verrassende tweede met 27,9 procent. Ook Standard en KRC Genk doet het heel goed met een aandeel boven 25 procent.

Aan de andere kant van de tabel zien we onder meer Union met amper 0,5 procent. Als satellietclub van Brighton & Hove ziet Union voorlopig weinig uit de eigen jeugdopleiding doorstromen. Zulte Waregem staat op 0,1 procent, KV Kortrijk is de enige club uit 1A die op nul blijft hangen. In 1B gaf ook KMSK Deinze geen enkele minuut aan een zelf opgeleide speler.

Bij Anderlecht is Zeno Debast natuurlijk de grote slokop met 2.486 minuten. Daarna volgt Yari Verschaeren met 2.238 minuten. Verder worden ook Amuzu, Verbrugggen, Delcroix, Arnstad, Stroeykens, Sardella, Sadiki, Kana, Duranville, Stassin, El Hadj, Leoni en Lissens meegeteld.