Stand van UEFA-coëfficiënt-zaken: kwalificatie Union en Belgisch record sneuvelt

Stand van UEFA-coëfficiënt-zaken: kwalificatie Union en Belgisch record sneuvelt

15-03-2023 16:00 Laatste update: 16:39
17

Ook na de heenwedstrijden uit de achtste finales van de Europa en de Conference League blijft het Belgische verhaal in Europa er rooskleurig uitzien. Dankzij hun gelijke spelen behouden RSC Anderlecht, KAA Gent én Union Saint-Gilloise nog een goede kans op een plekje in de kwartfinale. Dat zou de Belgische UEFA-coëfficiënt in één klap naar een recordhoogte stuwen, rekende VoetbalPrimeur.be uit.

Huidige stand van zaken
Het is ooit anders geweest, maar vier Belgische clubs hebben de Europese winter overleefd. Club Brugge liep intussen een pandoering op tegen SL Benfica, maar legde wel een fraai parcours af mét een lovenswaardige UEFA-punten-oogst. In de kwalificaties van de Conference League had ook Royal Antwerp FC al een (klein) duitje in het zakje gedaan.

RSC Anderlecht, KAA Gent en Union Saint-Gilloise, die alle drie wél nog Europees actief zijn, hebben eveneens al punten opgebracht. Die eerste twee doen dat in de Conference League, op papier de meest haalbare competitie, terwijl Union een trapje hoger aantreedt in de Europa League. Zij behaalden in hun heenduel allemaal een gelijkspel: Anderlecht hield Villarreal knap op 1-1, Gent sloot een waterballet met Istanbul Basaksehir af met dezelfde score en Union maakte indruk door op het veld van naamgenoot Union Berlin met 3-3 gelijk te spelen.

Zoals gezegd worden bijkomende UEFA-punten altijd met open armen ontvangen, maar van enige coëfficiëntendruk is hoegenaamd geen sprake (meer). Tot op heden zorgden de Belgische afgevaardigden namelijk voor een boerenjaar. Met een gemiddelde van 12,000 punten presteerden enkel de vijf grootste Europese competities straffer. Zelfs de Nederlandse Eredivisie en de Portugese Primeira Liga, die op de vijfjarenranking boven ons land staan, doen het dit seizoen minder goed.

Op recordjacht?
12,000 punten gesprokkeld op één (nog niet compleet) seizoen tijd, dat is echt wel straf. Daarmee liggen onze clubs zelfs op recordkoers! Tot op heden staat dat record op 12,500 punten. Om dat aantal te overschrijden, is nog één zege (die levert ons land 0,400 punten op) en één gelijkspel (0,200) nodig. Mocht Union de naamgenoten uit Berlijn uitschakelen, komt daar zelfs nog eens 0,200 punten bonus bovenop. Een kwartfinalist uit de Europa League verdient immers 1,000 punt voor haar competitie. In de Conference League geldt dat extraatje pas vanaf de halve finales.

De vijfjarenranglijst
We haalden het al aan: aangezien de Europese tickets verdeeld worden op basis van de prestaties van de voorbije vijf jaar, is die vijfjarenranglijst de belangrijkste om in het oog te houden. Het spreekt voor zich dat één succesvol seizoen daarop niet per se de lente maakt, maar wel een stevige toegevoegde waarde kan zijn. Na twee mindere jaargangen werd het tijd dat de Belgische ploegen nog eens puik voor de dag kwamen in Europa. Dat is ook gebeurd. 

In die mate zelfs dat er weer een mooie marge is genomen met het oog op een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League. Het is algemeen bekend dat de toekomstige landskampioen voor het eerst in tijden niét meteen tot in de poules van het kampioenenbal geraakt, maar een voorronde zal moeten betwisten. Vanaf de CL 2024-2025 zal dat (gelukkig) opnieuw wél het geval zijn, dat staat eigenlijk nu al vast. De top-tien is namelijk verzekerd van zo'n rechtstreeks kaartje. België staat virtueel stevig achtste.

Er vallen bovendien enkele erg positieve aspecten af te leiden uit bovenstaande ranking. Allereerst heeft ons land nu dus nog vier landen actief in Europa, terwijl de eerste drie achtervolgers (Schotland, Oostenrijk en Servië) al uitgeteld zijn op het internationale toneel. Ook van Zwitserland en Oekraïne zal het niet meer komen. Beide landen staan op een verre achterstand en hebben nog slechts één ploeg als vaandeldrager.

Het enige gevaar van achteruit blijkt nog Turkije. Fenerbahçe (EL), Sivasspor (CoL) én ... Istanbul Basaksehir verdedigen de vaderlandse eer nog. Op dat vlak krijgt de tweestrijd tussen Gent en die laatste club een extra pigment. Fenerbahçe en Sivasspor stevenen alvast af op een uitschakeling, na uitnederlagen bij respectievelijk Sevilla FC (2-0) en Fiorentina (1-0). Sorry, not sorry, Turken!

Veilig op langere termijn
Nog één belangrijke opmerking: elk jaar vervallen de resultaten van het seizoen van vijf jaar geleden. Vanaf komende zomer wordt dus geen rekening meer gehouden met de jaargang 2018-2019. In het geval van België is dat wat jammer, aangezien er met 7,800 punten een behoorlijke lading wegvalt. De landen die ons achterna zitten, verliezen stuk voor stuk minder punten. Zij zullen dus automatisch wat naderbij sluipen. Net daarom is de huidige succesvolle campagne van Anderlecht, Club Brugge, Gent en Union (en Antwerp in de voorrondes) zo waardevol.

Om een lang verhaal kort te maken zullen de clubs uit de Jupiler Pro League het Europese seizoen 2023-2024 induiken als nummer acht op de UEFA-ranglijst. Voorgangers Nederland en Portugal inlopen, dat lijkt geen haalbare missie voor de komende jaren, maar de overigen op achterstand houden wél. Als de vier Belgische overblijvers hier en daar nog wat puntjes kunnen sprokkelen, zal dat de tegenstand enkel nog meer ontmoedigen.

Bron ranglijsten: Bert Kassies