Analisten zien in Vertonghen nog steeds Duivel: Ervaring in de schijnwerpers

Analisten zien in Vertonghen nog steeds Duivel: "Ervaring in de schijnwerpers"

15-03-2023 15:20
15

Na het afscheid van Toby Alderweireld staat het nu al vast dat de achterhoede van de Rode Duivels er anders zal uitzien onder Domenico Tedesco. Tot dusver lijkt Jan Vertonghen wél nog beschikbaar voor de nationale ploeg. Of de recordinternational op zijn 35e nog het vereiste niveau haalt, is een andere vraag. Ten zuiden van de taalgrens lijkt die affirmatief beantwoord te worden.

In het Waalse La Tribune ging de kwestie rond Vertonghen over de tongen. Philippe Albert ziet de mandekker van RSC Anderlecht nog altijd graag bezig. Tegen Cercle Brugge (2-0) zette hij dat nogmaals in de verf. "Ik wil zijn ervaring in de schijnwerpers plaatsen", analyseert Albert de wedstrijd van Vertonghen. "Hij heeft Kevin Denkey volledig uit de match gehouden, vooral met van die kleine trucjes." Ook bij de opbouw van de tegenaanval is Vertonghen van goudwaarde voor paars-wit, klinkt het.

Ook Nicolas Frutos, zelf ex-Anderlecht, heeft Vertonghen zien groeien tijdens de voorbije maanden. De linkspoot geeft zijn bagage steeds nadrukkelijker door aan zijn medespelers. "Er zijn veel jonge spelers, zij hebben zijn ervaring nodig", aldus Frutos. Dat legt Anderlecht geen windeieren. "De achterhoede begint goed te draaien."

Tot slot mocht ook Marc Wilmots zijn zegje doen. Hij blikt al kort vooruit naar de komende selectie van Tedesco. Hoort Vertonghen nog thuis in de basis bij de Rode Duivels? "Ja", antwoordt Wilmots zonder verpinken. Vooral zijn polyvalentie is een troef. "Vertonghen kan met drie of met vier achterin spelen. Hij kan zelfs alleen op links uit de voeten, tegen de zijlijn, want hij beschikt over een enorme VO2 max", besluit de bondscoach.