Neem even je tijd! Alle trainerswissels van dit seizoen in de JPL op een rij

Neem even je tijd! Alle trainerswissels van dit seizoen in de JPL op een rij

15 maart - 13:00 Laatste update: 16 maart - 23:27
7

Het trainerskerkhof in de Jupiler Pro League is woensdag weer wat groter geworden. Zulte Waregem stuurde Mbaye Leye de laan uit. Van de achttien Jupiler Pro League-ploegen hebben er nu nog maar acht een trainer in dienst die ook al op de bank zat tijdens de eerste speeldag eind juli van vorig jaar.

Je zou het haast vergeten, maar de trainerscarrousel kwam dit seizoen in de Belgische Eerste Klasse traag op gang. Daarna ging het plots snel en bleef het ontslagen regenen. Tijd voor een overzicht uit de Jupiler Pro League.

Van ontslag naar nieuwe job in de JPL
Op 29 augustus deelde het bestuur van KV Kortrijk mee aan dat Karim Belhocine dat hij niet langer meer de hoofdcoach van de Kerels was. Na een 4 op 18 mocht de Algerijn zijn bureau in het Guldensporenstadion leegmaken. Drie dagen later stelde KV Kortrijk Adnan Custovic aan als de opvolger van Belhocine. Zelf pakte Custovic 8 op 33 alvorens hij op 14 november op straat werd gezet. Ondertussen staat Bernd Storck voor de KVK-groep. Met de Duitser staat Kortrijk momenteel drie punten boven de degradatiestreep. Storck werd trouwens zelf op 23 oktober ontslagen door KAS Eupen. De Panda's gingen heel even verder met Kristoffer Andersen en Mario Kohnen alvorens Edward Still aan te stellen als nieuwe trainer. Still was aan het seizoenen – zonder diploma – begonnen bij Charleroi. 

Meerdere teams zitten dit seizoen al aan hun derde trainer (ad interim) van het seizoen. Bijvoorbeeld Club Brugge. Carl Hoefkens mocht aan het seizoen beginnen, maar zelfs een historische plaatsing voor de tweede ronde van de Champions League hield Hoefkens niet in het zadel. Het bestuur van Club Brugge geloofde nadien in het kunnen van Scott Parker. Dat draaide verkeerd uit. Nadat Parker in december overnam, won Blauw-Zwart nog amper. Na twee zeges in twaalf duels mocht de Engelsman gaan op 8 maart. Tegenwoordig neemt Rik De Mil de honneurs waar als trainer ad interim bij Club Brugge.

Ook Charleroi werkte dit seizoen al met een tussenpaus, Frank Defays. Edward Still begon zoals gezegd bij de Zebra's aan het seizoen als hoofdcoach. Op 22 oktober mocht hij gaan. Na drie matchen met Defays op de bank keerde Felice Mazzu terug als T1 bij Charleroi. Op 24 oktober had Mazzu bij RSC Anderlecht de bons gekregen. Medio november tekende de trainer bij zijn oude liefde. Bij Anderlecht kreeg Robin Veldman tijdelijk promotie. In december besloot CEO Sport Jesper Fredberg Brian Riemer de sleutels van het Lotto Park in handen te geven.

Mazzu begon bij RSC Anderlecht aan het seizoen, maar zit ondertussen weer op de bank bij Sporting Charleroi.

Bijltjesdagen in oktober
Zijn we er al? Nee, nog lang niet. In oktober van vorig jaar vloog de ene na de andere trainer buiten in de Jupiler Pro League. Na amper 11 matchen in dienst had KV Mechelen Danny Buijs niet meer nodig. Steven Defour mocht in het AFAS Stadion aan zijn carrière als hoofdcoach beginnen. Seraing bedankte in oktober dan weer José Jeunechamps. Nadien kreeg Jean-Sébastien Legros promotie bij De Métallos. Onder leiding van Legros won Seraing sindsdien twee van zijn veertien competitiematchen.

Heb je nog wat tijd, want we moeten ook nog even naar KV Oostende en Cercle Brugge. Bij Oostende zat Yves Vanderhaeghe tot en met 31 oktober 2022 op de bank. Nadien ging de Kustploeg door met Dominik Thalhammer. Dat trucje had KVO overgenomen van Cercle Brugge. In 2021 stuurde de Verenging Vanderhaeghe door als T1 en haalde Thalhammer als zijn opvolger in huis. De Oostenrijk werd door de Verenging dan weer dit seizoen op 19 september op straat gezet en vervanger door Miron Muslic.

Woensdag was het dan weer de beurt aan Zulte Waregem om Leye te bedanken voor bewezen diensten. Essevee staat momenteel voorlaatste in de Jupiler Pro League. Na 29 speeldagen telt het amper 23 punten. Lang leek Zulte Waregem ondanks de degradatiestress het vertrouwen te behouden in Leye, maar nu besliste de club toch om door te gaan met Frederik D’Hollander en Davy De fauw.

De trainers die al (bijna) een seizoen op post zijn
Ondertussen blijft Marc Brys de langstzittende coach bij één club. Brys is nu 2 jaar 8 maanden en 27 dagen in dienst als T1 van Oud-Heverlee Leuven. Slechts drie andere coaches zijn al meer dan een jaar verbonden aan hun huidige club: Hein Vanhaezebrouck (KAA Gent), Bernd Hollerbach (STVV) en Jonas De Roeck (KVC Westerlo). Als extra info: Hollerbach vertrekt na het seizoen bij de Kanaries. En De Roeck was al de trainer van Westerlo in 1B.

De nieuwe trainers van dit seizoen in de Jupiler Pro League die nu nog op hun plaats zitten zijn op één hand te tellen. Het gaat om Ronny Deila (Standard), Mark van Bommel (Royal Antwerp FC), Wouter Vrancken (KRC Genk) en Karel Geraerts (Union). Niet toevallig allemaal clubs die momenteel bij de top zeven van de stand te vinden zijn.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie