VAR geeft inkijkje in KV Oostende-Club Brugge via Courtois en Verheyen

VAR geeft inkijkje in KV Oostende-Club Brugge via Courtois en Verheyen

14-03-2023 11:25
2

De VAR ligt nu al weken onder vuur in de Jupiler Pro League. Het Referee Department opende zijn deuren tijdens KV OostendeClub Brugge en gaf een inkijk in het wereldje van de VAR. Analisten en oud-voetballers Imke Courtois en Gert Verheyen mochten voor één dag beleven hoe het is om als VAR te functioneren.

Wat de analisten direct opvalt is dat het in ieder geval drie minuten duurt voordat er een beslissing valt, de analisten zelf probeerden dit ook maar deden hier zelfs nog langer over. De analisten hadden erg veel moeite om de juiste beelden te kiezen. "Op zo'n moment voel je toch dat de klok snel wegtikt. Op televisie worden beelden een handvol keer herhaald door de regie, maar nu moesten we samen met de operator zelf het beste camerastandpunt kiezen", vertelt Courtois aan Sporza.

Naast de tijdsdruk tijdens de match tussen Oostende en Club Brugge, viel er nog iets op voor Courtois. De analiste vond dat de software zelf niet snel genoeg werkt en dat deze eigenlijk net iets te traag is. “Dat verklaart deels waarom het zo lang duurt om een beslissing te nemen”, vertelt Courtois.

Na de ervaring kwamen analisten Courtois en Verheyen tot een vergelijkbare conclusie. "Dit zou ik niet elke week willen doen, het vergt veel aandacht en je krijgt weinig mee van het voetballende gedeelte", vertellen de analisten.