Vijf lessen uit speeldag 29: van Luikse slapstick over Brugse (K)Rik tot OrBAM

Vijf lessen uit speeldag 29: van Luikse slapstick over Brugse (K)Rik tot OrBAM

13 maart - 11:00
1

Ook speeldag 29 van de Jupiler Pro League behoort weer tot het verleden. Met nog vijf wedstrijden te gaan kan elke misstap nu dodelijk zijn. VoetbalPrimeur.be onthoudt vijf lessen om die laatste rechte lijn gewapend in te duiken.

Union beukt titelpoorten open
De koploper tegen de dichtste belager, uiteraard zou die partij een impact hebben op de titelstrijd. Conclusie na 90 felbevochten minuten in de Cegeka Arena: alles kan nog! KRC Genk had de eerste helft nochtans onder controle, maar een dubbele klasseflits van Simon Adingra vlak voor rust deed de hele competitie kantelen, met enige zin voor overdrijving. Mocht de Champions Play-Off vandaag van start gaan, dan zag de stand er als volgt uit: 1. Genk (34 punten), 2. Union (31), 3. Antwerp (30). Wees maar zeker dat de hoop ontvlamd is in Sint-Gillis en Deurne-Noord.

(K)rik De Mil
Geen tactische geniale inval of duivel-uit-een-doosje (al deed Jorne Spileers het centraal achterin uitstekend), nee, die zouden Club Brugge niet over de streep trekken tegen het verraderlijke Standard Luik. Rik De Mil had zich slechts één opdracht in de oren geknoopt: de groepsgeest en moraal van ‘zijn’ kersverse spelersgroep opkrikken. Daar is de interimaris met verve in geslaagd. Zowel spelers als toeschouwers maakten er nog eens een typisch Brugs middagje mét zweet en glorie van. Goed voetbal begint altijd tussen de oren.

Slapstick in Luik
Wie zaterdagavond op het sportkanaal had afgestemd, zal zich bij momenten in de haren gekrabd hebben. Zeker weten dat dit niet de (B-)komedie was die in de tv-gids van een andere zender stond? Toch niet! RFC Seraing en Royal Antwerp FC deden er nochtans alles aan om de kijker daarvan te overtuigen. Omdat de bezoekers hun verkeerde uit-tenue meebrachten, sloegen de fratsen ons om de oren. In de eerste helft viel rood-zwart tegen zwart-rood haast niet te onderscheiden. Seraing in het wit, dan maar … met rugnummers in alcoholstift. Als klap op de vuurpijl bleek doelman Jean Butez óók wit te dragen (dat had het totaal onmondige Seraing voor rust natuurlijk niet ondervonden), waardoor de Antwerp-doelman verder door het leven ging als Davino Verhulst. Dat scheelt toch een kilo of tien, aan diens uitrusting te zien. Die tragikomische taferelen zouden wel eens het laatste wapenfeit van Seraing uit de JPL kunnen worden.

Acht goals, en toch gemiste kans(en)
Mochten KAS Eupen en/of KV Oostende aan het einde van de rit wegzakken uit het hoogste niveau, dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk met weemoed terugkijken naar speeldag 29. In het onderlinge duel aan de Kehrweg schoten beide ploegen zichzelf staalhard in de voet. Tot drie keer toe kwam KVO op voorsprong in de Oostkantons (zelfs na de uitsluiting van Anton Tanghe), maar telkens opnieuw liet het Eupen terug in de wedstrijd komen. Toen De Panda’s ten langen leste zélf eens van het voordeel mochten genieten, leek de buit binnen. Tot die laatste hoekschop, waarop ze even tam verdedigden als het dier uit hun bijnaam … Met 4-4 wonnen beide ploegen uiteindelijk enkel neutrale hartjes.

OrBAM
Geen woordgrapje met ‘Gift’ deze keer. Dat die na amper anderhalve maand in onze competitie al opgebruikt zijn, toont enkel aan hoezeer Emmanuel Gift Orban zich in de kijker heeft gespeeld sinds zijn overstap naar KAA Gent. Dankzij zijn vierklapper (!) aan de Gaverbeek zit de Nigeriaan nu aan negen doelpunten in 634 minuten, Conference League meegerekend. Zelden bleek een wintertransfer zo’n sensatie. Werkelijk vanuit alle hoeken schiet Orban naar doel, maar zelfs vanop vrije trap vliegen ze vlotjes binnen. Een spits met oogkleppen op, in de goede zin dan. Niettemin had  had Hein Vanhaezebrouck nog één werkpunt voor zijn nieuwe goudhaantje: samen vieren met de ploegmaats. Op dat moment mogen die oogkleppen toch even uit …

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie