AZ ruikt de kwartfinales van de Conference League, stunt bij Lazio

07-03-2023 21:22
2

AZ heeft een belangrijke stap gezet richting de kwartfinales van de Conference League. De Nederlanders wisten uit bij SS Lazio te stunten door met 1-2 te winnen.

AZ dreigde in de beginfase volledig overlopen te worden door Lazio, dat via Sergej Milinkovic-Savic (ex-KRC Genk) al na twee minuten spelen de lat raakte en zich regelmatig in het Nederlandse strafschopgebied liet zien. Omdat AZ er weinig tegenover kon stellen, dreigde een vroege achterstand, maar nadat de ploeg van Pascal Jansen even op adem kon komen, scoorde Lazio via Pedro, die Mathew Ryan (ex-Club Brugge en ex-KRC Genk) verschalkte.

Nadat AZ van de schrik was bekomen, kreeg het al snel een grote kans op 1-1, maar Sven Mijnans raakte de lat. Tegen de verwachting in volgde voor rust alsnog het Nederlandse doelpunt. Vangelis Pavlidis scoorde vanuit een moeilijke hoek en de assist was van Jesper Karlsson.

Tot driemaal toe kon Ryan opgelucht ademhalen. Voor rust zag hij een schot van Milinkovic-Savid op de lat belanden, na rust keerde hij inzetten van Felipe Luis en Milinkovic-Savic. Lazio was voetballend een stuk sterker dan AZ, toch viel het doelpunt aan de andere kant. Milos Kerkez combineerde knap met Karlsson, waarna eerstgenoemde de 1-2 binnen wist te schuiven. Geheel onverdiend was dat niet, omdat AZ na de goal van Pedro steeds dapperder is gaan spelen.

Aanvallend was het beste er wel vanaf bij AZ, dat een half uur moest overleven om een stunt over de streep te trekken. Het stond achterin prima bij de ploeg van Jansen, al kreeg Lazio nog wat kansen om gelijk te maken. Dat gebeurde niet, waardoor AZ volgend seizoen met een 1-2 voorsprong aan de return begint.