Congo dropt Balikwisha in voorselectie, Standard-man zet Belgische deur op kier

Congo dropt Balikwisha in voorselectie, Standard-man zet Belgische deur op kier

06-03-2023 23:44
9

William Balikwisha komt tot volle wasdom bij Standard Luik. Een jaar geleden moest hij nog verplicht meetrainen bij de C-kern, nu speelt de dribbelvaardige middenvelder de pannen van het dak. Congo smeedt het ijzer als het heet is en heeft hem al opgenomen in haar voorselectie voor de komende interlands. Toch zijn ook de Rode Duivels nog een optie, geeft Balikwisha zelf toe.

Bij de beloften kwam de Luikenaar al enkele keren uit voor het Congolese elftal. Daarmee is de keuze voor het A-elftal echter nog niet definitief vastgelegd. Pas wanneer hij een interland met inzet zou betwisten voor België of Congo, is dat het geval. Bij Extra Time gaf Balikwisha toe dat hij al in de Congolese voorselectie zit voor het nakende tweeluik met Mauritanië. Die duels kaderen in de voorrondes van de Africa Cup of Nations.

Nu er met Domenico Tedesco een nieuwe bondscoach aan het roer staat bij de Rode Duivels, wil Balikwisha die deur echter nog niet helemaal sluiten. In Extra Time liet hij zich ontvallen dat hij nog steeds twijfelt. "Ja, ik wacht beide selecties af", gaf hij toe. De bal ligt met andere woorden in het kamp van Tedesco. Als de opvolger van Roberto Martinez Balikwisha links laat liggen voor de wedstrijden tegen Zweden (EK-voorronde) en Duitsland (vriendschappelijk), zal die laatste zich naar alle waarschijnlijkheid definitief aansluiten bij Congo.

Bij Standard is Balikwisha na enkele moeilijke jaren in ieder geval bezig aan het seizoen van de doorbraak. Met 25 basisplaatsen is hij een vaste klant onder Ronny Deila. Ook zijn statistieken mogen best gezien worden: zes doelpunten, vier assists.