Evenaring doelpuntenrecord in Nederland: PEC Zwolle wint met 13(!)-0 van Den Bosch

03-03-2023 22:29
5

PEC Zwolle heeft vrijdagavond het doelpuntenrecord in Nederland geëvenaard. De koploper van de Keuken Kampioen Divisie vernederde FC Den Bosch en boekte de allergrootste zege ooit op het tweede niveau (13-0).

Konrad Sikking verving in Zwolle de geblesseerde Den Bosch-doelman Wouter van der Steen. Eerstgenoemde beleefde een dramatische avond en moest na twaalf minuten spelen al drie keer vissen. PEC-spits Tolis Vellios maakte een hattrick.

Dat bleek slechts het startschot van het genadeloze PEC. Haris Medunjanin, Younes Taha, Vellios (nogmaals) en Thomas van den Belt tilden de score binnen 31 minuten naar 7-0. Dat was de grootste ruststand in de KKD in liefst 21 jaar.

Na rust vervolgde de ploeg van trainer Dick Schreuder, die Lennart Thy binnen de lijnen bracht, de recordjacht. De Duitser liet zich meteen zien door na 48 minuten voor de 8-0 te zorgen. Thomas Beelen en opnieuw Thy maakten er na ruim een uur spelen 10-0 van. Ook daar bleef het niet bij.

Record
Thy maakte de 11-0, waarna van Den Belt de twaalfde Zwolle-treffer maakte. Hij schoot de club daarmee definitief de geschiedenisboeken in. De grootste uitslag in de KKD stond voorheen op naam van Sparta Rotterdam, dat in 2010 met 12-1 won van Almere City. Ook het Nederlands record werd nog geëvenaard. Van den Berg maakte de 13-0. In 2020 wist Ajax met dezelfde cijfers te winnen van VVV-Venlo.