De nieuwe wind onder Tedesco: achttien (al wat oudere) jonkies om te ontdekken

De nieuwe wind onder Tedesco: achttien (al wat oudere) jonkies om te ontdekken

3 maart - 13:00 Laatste update: 4 maart - 19:10
15

Op 24 maart staat de eerste interland voor de Rode Duivels na het faliekante WK in Qatar op het menu, meteen een belangrijke EK-kwalificatiematch in Zweden. Voor het eerst in ruim zesenhalf jaar zal Roberto Martinez niet op de bank zitten. Elke Belgische voetbalfan kijkt dan ook reikhalzend uit naar de maidenselectie van Domenico Tedesco, die verwacht wordt ‘door te selecteren’. VoetbalPrimeur.be helpt de nieuwe bondscoach een handje met achttien interessante kandidaat-debutanten.

Johan Bakayoko (PSV)
Krachtig, snel, uitstekende uithouding en technisch onderlegd: Bakayoko wordt al lang aangekondigd als een talentje om in de gaten te houden. Bij PSV timmert hij aan de weg. Na een stormachtig seizoensbegin volgde een dipje, maar de laatste weken zit de winger weer in blakende vorm. Fijne timing?

Statistieken Bakayoko
Leeftijd: 19
Speelminuten in nationale competitie: 827
Doelpunten: 4
Assists: 3

Michel-Ange Balikwisha (Royal Antwerp FC)
Eentje bij wie de flair en elegantie ervanaf spat. Bij Antwerp slaagt Mickey er niet altijd in om zijn stempel even hard te drukken, maar talent is met overvloed  aanwezig. Vroeg of laat moet dat leiden naar een eerste cap.

Statistieken Balikwisha
Leeftijd: 21
Speelminuten in nationale competitie: 1491
Doelpunten: 4
Assists: 1

Hugo Cuypers (KAA Gent)
Als Tedesco enkel op statistieken zou afgaan, kan deze Cuypers op z’n twee oren slapen. De spits staat erom bekend om maniakaal bezig te zijn met looplijnen en positiespel. Dat werpt zijn vruchten af, getuige de karrenvracht aan doelpunten voor De Buffalo’s. Met zijn tomeloze inzet zou hij ook internationaal op verdedigingen kunnen wegen.

Statistieken Cuypers
Leeftijd: 26
Speelminuten in nationale competitie: 2100
Doelpunten: 15
Assists: 4

Maxim De Cuyper (KVC Westerlo)
Zelden werd een naam uit de Stille Kempen zo vaak in de mond genomen. Bij zijn debuut op het hoogste niveau slaat De Cuyper dan ook gensters. De uitgeleende Bruggeling teistert wekelijks de rechterflank van de tegenstander met haarfijne passes en eindeloze rushes. Minpunt: verdedigend is er nog schaafwerk. Pluspunt: op links is de spoeling dun bij de Duivels.

Statistieken De Cuyper
Leeftijd: 22
Speelminuten in nationale competitie: 2413
Doelpunten: 8
Assists: 6

Koni De Winter (Empoli)
Bij het machtige Juventus mocht de veelbelovende mandekker al eens proeven van het grote werk. Pas dit seizoen kan hij echt leergeld betalen. In dienst van Empoli loop je niet altijd in de schijnwerpers van de Serie A, maar de kneepjes van het verdedigende vak leer je er maar al te goed.

Statistieken De Winter
Leeftijd: 20
Speelminuten in nationale competitie: 802
Clean sheets: 4

Julien Duranville (Borussia Dortmund)
Enerzijds bloedde het paars-witte hart hevig toen het grootste goudhaantje van Neerpede deze winter zijn koffers pakte voor het Ruhr-gebied. Anderzijds kan RSC Anderlecht haar ogen niet sluiten voor de financiële realiteit. Wie als zestienjarige 8,5 miljoen euro in het laatje brengt, moet wel barsten van het talent. Mogelijk laat Duranville dat de komende weken ook zien bij BVB, nu hij hersteld is van zijn spierblessure.

Statistieken Duranville (van bij Anderlecht)
Leeftijd: 16
Speelminuten in nationale competitie: 267
Doelpunten: 1
Assists: 0

Arne Engels (Augsburg FC)
Nog zo’n Belgische tiener die sinds januari in een stroomversnelling terecht is gekomen. Bij Club Brugge vond Engels geen overeenstemming over een verdere toekomst. Augsburg was er als de kippen bij om hem op te pikken. Prompt werd de middenvelder een vaste waarde in de Bundesliga. Naar verluidt zou Tedesco, voor wie het Duitse voetbal geen geheimen kent, al erg gecharmeerd zijn.

Statistieken Engels (eerst bij Club, dan bij Augsburg)
Leeftijd: 19
Speelminuten in nationale competitie: 1027 + 602
Doelpunten: 2 + 0
Assists: 6 + 2

Bryan Heynen (KRC Genk)
De oudste naam uit het lijstje en niet toevallig de naam die al het langst rondzingt. Eigenlijk presteert de aanvoerder van Genk al jaren Duivels-waardig. De concurrentie is echter moordend en blijkbaar durfde Martinez het niet aan om enkele gevestigde waarden aan de kant te schuiven. Met zijn spelinzicht en zuivere passing zou Heynen nochtans zeker eens zijn kans verdienen.

Statistieken Heynen
Leeftijd: 26
Speelminuten in nationale competitie: 2255
Doelpunten: 8
Assists: 4

Roméo Lavia (Southampton FC)
Zonder een ongelukkige blessure was het Brusselse wonderkind er misschien al bij geweest in Qatar. Hoe dan ook ligt de toekomst aan zijn voeten. Zelfs de Britse pers geraakte niet uitgepraat over de eerste optredens van Lavia, die ronduit subliem waren. Alles wijst op een lange staat van dienst in rood-geel-zwart.

Statistieken Lavia
Leeftijd: 19
Speelminuten in nationale competitie: 1075
Doelpunten: 1
Assists: 0

Eliot Matazo (AS Monaco)
Onder de veilige vleugels van Philippe Clement krijgt ook deze jongeling de laatste weken steeds meer kansen. Voorlopig stelt Matazo zich vooral in dienst van het offensieve talent bij Monaco, maar in die rol voelt hij zich ook als een vis in het water. Bij de nationale U21 is hij al even een onmisbare kracht.

Statistieken Matazo
Leeftijd: 21
Speelminuten in nationale competitie: 626
Doelpunten: 0
Assists: 0

Largie Ramazani (Almeria)
Als jeugdspeler bij Manchester United is doorbreken aartsmoeilijk. De geleidelijke aanpak bleek Ramazani beter te passen. Met Almeria is het knokken tegen de degradatie in La Liga, maar dat weerhoudt de aalvlugge aanvaller er niet van om zich geregeld te laten opmerken.

Statistieken Ramazani
Leeftijd: 22
Speelminuten in nationale competitie: 1099
Doelpunten: 3
Assists: 0

Matisse Samoise (KAA Gent)
Net op tijd is de geboren Gentenaar weer fit om de ploeg van z’n hart te helpen. Mogelijk resulteert dat ook in een eerste oproepingsbrief. In het fysieke voetbal dat Tedesco graag hanteert, zou loopwonder Samoise in ieder geval niet misstaan. Dan zal hij wel de strijd moeten aangaan met Timothy Castagne en Thomas Meunier.

Statistieken Samoise
Leeftijd: 21
Speelminuten in nationale competitie: 1432
Doelpunten: 1
Assists: 3

Mario Stroeykens (RSC Anderlecht)
Onder Martinez vielen de paars-witte debutanten als rijpe appels uit de boom. Hoogstwaarschijnlijk legt ook Tedesco enkele boontjes te week op de uitstekende opleiding op Neerpede. Stroeykens is daar één van de nieuwere exponenten van. De aanvaller kan technisch goed uit de voeten en weet het doel staan, een gouden combinatie om het aan de top te maken.

Statistieken Stroeykens
Leeftijd: 18
Speelminuten in nationale competitie: 1018
Doelpunten: 3
Assists: 1

Mike Trésor (KRC Genk)
Dat Genk-fans bij de bekendmaking van de WK-selectie gefrustreerd de neus ophaalden, had niet enkel met Heynen te maken. Ook Trésor wordt hier en daar al maanden tot international geschreeuwd. Voorlopig kreeg die steun geen gehoor. Zeven doelpunten, achttien assists, een traptechniek om van te snoepen … Waarom niet, eigenlijk?

Statistieken Trésor
Leeftijd: 23
Speelminuten in nationale competitie: 2257
Doelpunten: 7
Assists: 18

Maarten Vandevoordt (KRC Genk)
Ook bij de Belgische doelmannen is ‘weelde’ het codewoord. Dat zelfs klasbakken als Koen Casteels of Matz Sels nauwelijks in het stuk voorkomen, zegt voldoende. Toch zal Vandevoordt ooit eens geïntegreerd moeten worden. Het zoveelste Genk-diamantje draagt het etiket van natuurlijke opvolger van Courtois.

Statistieken Vandevoordt
Leeftijd: 21
Speelminuten in nationale competitie: 2430
Clean sheets: 8

Arthur Vermeeren (Royal Antwerp FC)
De oudste club van het land die een goudklompje aflevert, daar heeft de Bosuil láng naar gesnakt. Sensatie Vermeeren beloont dat geduld met verve. Of hij nu de Belgische Xavi, Iniesta of toch eerder Busquets is, iedere analist is ervan overtuigd dat er hem een grootse toekomst wacht. Met zo’n adelbrieven komen de Rode Duivels nooit te vroeg, toch?

Statistieken Vermeeren
Leeftijd: 18
Speelminuten in nationale competitie: 1001
Doelpunten: 0
Assists: 1

Yorbe Vertessen (Union Saint-Gilloise)
Na zijn winterse overstap naar het Dudenpark is hij nog niet volledig losgekomen, maar in zijn eerste optredens liet hij toch vlagen van zijn klasse zien. Die is voornamelijk gestoeld op pijlsnelle diepgang en een klinische afwerking. De vergelijking met Dante Vanzeir is dan ook nooit veraf. En die schopte het bij Union ook tot international …

Statistieken Vertessen (eerst bij PSV, dan bij Union)
Leeftijd: 22
Speelminuten in nationale competitie: 148 + 195
Doelpunten: 0 + 1
Assists: 0 + 2

Aster Vranckx (AC Milan)
Als jeugdige huurling doorbreken in de hoofdstad van de mode, dat is er weinigen gegeven. Voor Vranckx is het avontuur bij Milan dan ook nog niet helemaal van de grond gekomen. Misschien gaat het deze keer nét dat tikkeltje te vlug in zijn blitzcarrière? Wees gerust: met zijn capaciteiten staat het vast dat er vroeg of laat een brief (van Tedesco?) in de bus valt.

Statistieken Vranckx
Leeftijd: 20
Speelminuten in nationale competitie: 71
Doelpunten: 0
Assists: 0

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie