Ex-topref ziet groot probleem bij Belgische refs: Willen ze eigenlijk VAR zijn?

Ex-topref ziet groot probleem bij Belgische refs: "Willen ze eigenlijk VAR zijn?"

2 maart - 20:32
21

De voorbije dagen werd er heel wat gezegd en geschreven over de Belgische scheidsrechters, die flink wat kritiek kregen. Vooral de VAR werd niet gespaard. Dat het niet allemaal van een leien dakje loopt, begrijpt Serge Gumienny ook.

Bij Het Kwartier van VRTNews liet de voormalige scheidsrechter zich uit over de huidige VAR in ons land. "Het begint allemaal met de motivatie van de VAR-scheidsrechter", begint Gumienny. "Scheidsrechters worden tegenwoordig verplicht om ook als VAR werkzaam te zijn, maar willen ze dat eigenlijk wel", vraagt hij zich af.

Volgens hem ligt er een groot probleem bij de motivatie van de huidige VAR. "De scheidsrechters die ik ken, hebben gekozen om op het veld te staan. Scheidsrechters willen scheidsrechter zijn. Nu komt de taak van de VAR er gewoon bovenop."

Verkeerde ingesteldheid
En de invoer van de VAR heeft volgens hem ook een negatief effect gehad op de prestaties van de refs. "Je ziet dat de refs tussen de lijnen niet meer willen of durven te beslissen. Ze wachten echt op een signaal van de VAR", klinkt het.

"Dat is een volledig verkeerde ingesteldheid. We moeten met onze refs terug naar de basis: zelf beslissingen nemen. Én wanneer het dan echt verkeerd is, dan kan de VAR tussenkomen. Niet omgekeerd", besluit Gumienny.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s