Kansen op Champions Play-Offs: drie (quasi) zekerheden, Club leidt stoelendans

Kansen op Champions Play-Offs: drie (quasi) zekerheden, Club leidt stoelendans

28-02-2023 12:30 Laatste update: 20:44
27

Nog zeven reguliere speeldagen liggen voor de boeg, waarin in de eerste plaats hard gestrijd zal worden voor deelname aan de Champions Play-Off. Met slechts vier kaartjes om uit te delen zijn de plaatsen duur. Bovendien lijken drie ploegen al min of meer gerustgesteld. VoetbalPrimeur.be schat de kansen van de verschillende kandidaten procentueel in.

KRC Genk (66 punten) – 100 procent
Een vrijgeleide naar de titel zal er niet komen, hoezeer de Limburgers de heenronde ook gedomineerd hebben. Dat ze straks aan de Champions Play-Off zullen deelnemen, staat echter als een paal boven water. Momenteel telt de voorsprong op het nummer vijf (hou je vast) liefst 24 punten! Het zou al bijzonder straf zijn mocht Genk die eindfase niét induiken als koploper.

Resterend programma voor Genk:
Sint-Truiden 🚐
Union 🏠
Cercle 🚐
OH Leuven 🏠
Standard 🚐
Anderlecht 🏠
Charleroi 🚐

Union Saint-Gilloise (56 punten) – 98 procent
Na twee recente nederlagen op rij weet je maar nooit. Maar nee, in principe is ook het plekje van Union gevrijwaard. Het gat met KAA Gent, de huidige vijfde, bedraagt toch ook al veertien punten. Met nog zeven speeldagen voor de boeg betekent dat dat Union bijna geen enkele keer meer mag winnen én een uitdager minstens vijf keer aan het langste eind trekt. Onrealistsch, punt.

Resterend programma voor Union:
Eupen 🏠
Genk 🚐
Mechelen 🏠
STVV 🏠
Gent 🚐
Seraing 🏠
Kortrijk 🚐

Royal Antwerp FC (54 punten) – 98 procent
Ook al hebben de Antwerpenaren twee puntjes minder marge op de tegenstand, is een inhaalmanoeuvre even onwaarschijnlijk als in het geval van Union. Niet alleen is de voorsprong daarvoor te hoog opgelopen, ook het programma lacht The Great Old tegemoet. Antwerp komt geen enkele ploeg uit de huidige top-zeven meer tegen. Punten pakken is de boodschap!

Resterend programma voor Antwerp:
Mechelen 🏠
Seraing 🚐
Charleroi 🏠
Zulte Waregem 🚐
Cercle 🏠
Kortrijk 🏠
STVV 🚐

Club Brugge (46 punten) – 60 procent
Vanaf nu begint het speculeren pas echt. Na de drie (quasi) zekerheden beschikt Club Brugge momenteel over de interessantste kaarten. De zege van zondag tegen uitdager Gent heeft de titelverdediger geen windeieren gelegd. Zowel in de stand als op mentaal vlak kan die doorslaggevend blijken. In de zeven partijen die nog overblijven in de reguliere fase, treft Club liefst vier keer een degradatiekandidaat. Als het nog misloopt, zullen Scott Parker en co het met andere woorden enkel aan zichzelf te wijten hebben.

Resterend programma voor Club Brugge:
Oostende 🚐
Standard 🏠
Kortrijk 🚐
Mechelen 🚐
Seraing 🏠
Westerlo 🚐
Eupen 🏠

KAA Gent (42 punten) –  10 procent
Een kloof van vier punten naar Club Brugge toe, op zich is dat niet onoverbrugbaar. Toch spreken enkele aspecten in het nadeel van de Gentenaars. Eerst en vooral zal de nederlaag in de rechtstreekse confrontatie op Jan Breydel een mokerslag hebben uitgedeeld. Daarnaast speelt de krapte van de spelerskern hen duidelijk parten. Niet vergeten dat Gent ook Europees nog minstens twee keer aan de bak moet. Door de hoge vermoeidheid en blessurelast slagen De Buffalo’s er onvoldoende in om lijn in hun prestaties te brengen. Deelname aan de Champions Play-Off zou al bij al een straffe stunt zijn.

Resterend programma voor Gent:
Anderlecht 🏠
Zulte Waregem 🚐
Eupen 🏠
Seraing 🚐
Union 🏠
Mechelen 🚐
Oostende 🏠

KVC Westerlo 42 punten – 13 procent
Na een fraaie elf op vijftien komt de promovendus zowaar kietelen bij de gebruikelijke topclubs. Wat Westerlo ontegensprekelijk in de kaart spreekt, is het gebrek aan druk. Niets moet, alles mag, dat devies valt niet te onderschatten als pluspunt. Bovendien scoort het elftal van Jonas De Roeck bijzonder vlot. Het ziet er niet naar uit dat die productie snel zal stilvallen. De keerzijde van de medaille is dan weer dat er ook vrij veel in eigen doel binnenvliegen. Te veel om de top-vier te halen, zou je zeggen. Nog eens uitpakken in de affiches met Standard, Anderlecht en Club, dat is de voornaamste doelstelling in de Kempen.

Resterend programma voor Westerlo:
Standard 🚐
Kortrijk 🏠
Oostende 🚐
Charleroi 🏠
Anderlecht 🚐
Club Brugge 🏠
Seraing 🚐

Standard Luik (42 punten) – 20 procent
Het derde lid van ‘de club van 42’ en evenmin te onderschatten. In tegenstelling tot onder meer Club en Gent kan Standard zich al tijden enkel richten op de eigen competitie. Zoals Ronny Deila zijn manschappen bij momenten kan opladen, dat moet elke concurrent waakzaam maken. Als De Rouches hun ambities voor de top-vier hard willen maken, zullen de komende twee weken bepalend zijn. Eerst wacht Westerlo, nadien Club Brugge, twee uitdagers voor de Play-Off-plaatsen. Als daarin een vier op zes of meer wordt gehaald, wie weet waar het Luikse schip dan strandt?

Resterend programma voor Standard:
Westerlo 🏠
Club Brugge 🚐
Zulte Waregem 🏠
Oostende 🚐
Genk 🏠
Charleroi 🏠
OH Leuven 🚐

Cercle Brugge (37 punten) – 0,5 procent
Eerlijk is eerlijk: de huidige nummers acht en negen nemen we er enkel nog bij voor hun schone ogen. Cercle charmeert vriend en vijand regelmatig, onder meer in de derby met Club. Maar de stadsgenoot ook effectief nog inhalen op de ranglijst? Dat lijkt een huzarenstukje zonder weerga te zullen worden. Enkel een haast foutloze reeks zou dat kunnen bewerkstelligen, en dan nog. De recentste resultaten, met vier opeenvolgende gelijke spelen, wijzen alvast niet in die richting.

Resterend programma voor Cercle Brugge:
Seraing 🏠
Anderlecht 🚐
Genk 🏠
Kortrijk 🏠
Antwerp 🚐
STVV 🏠
Zulte Waregem 🚐

RSC Anderlecht (36 punten) – 0,5 procent
Noblesse oblige, maar ook voor de Brusselaars is de Champions Play-Off al lang vervlogen. Hoewel het spelpeil de laatste weken enige beterschap vertoont, zou zo’n slotsprint veel en veel te laat komen. Een achterstand van tien punten op Club Brugge nog dichtfietsen, dat is simpelweg ondenkbaar. Nee, dan ligt de focus liever op verder doorstoten in de Conference League (al belooft Villarreal een érg lastige klip te worden) en uiteraard een stekje in de Europe Play-Off bemachtigen. Dat laatste is het absolute minimum. De kalender oogt voldoende haalbaar om over dat latje te springen.

Resterend programma voor Anderlecht:
Gent 🚐
Cercle 🏠
OH Leuven 🚐
Eupen 🚐
Westerlo 🏠
Genk 🚐
Mechelen 🏠