Sparta Praag-middenvelder Jankto na coming-out: ''Voetbal is zeker nog homofoob''

Sparta Praag-middenvelder Jankto na coming-out: ''Voetbal is zeker nog homofoob''

22-02-2023 15:00 Laatste update: 14:56
6

Jakub Jankto kwam vorige week uit voor zijn homoseksualiteit. Dat werd met een groot applaus geaccepteerd tijdens de match van Sparta Praag tegen FK Jablonec. De middenvelder van Sparta Praag ziet echter dat er nog veel werk op de plank ligt voor homo-acceptatie.

''27 jaar kon ik niet leven zoals ik wilde. Maar nu voel ik me vrij'', vertelde de middenvelder tijdens een interview bij Italia 1. 

''Nu kan ik winnen, scoren, hattricks maken, en dat allemaal met een lach op mijn gezicht'', zei Jankto na de met 3-0 gewonnen match tegen FK Jablonec.

Jankto meent echter dat na zijn coming-out er nog steeds veel werk aan de winkel is in de voetbalwereld. ''Of de voetbalwereld nog homofoob is? Al zeker en vast een beetje, ja. Anders zou ik niet een van de eerste zijn die uit de kast is gekomen'', aldus Jankto. Wel hoopt Jankto dat de coming-out anderen homoseksuelen die in de kast zitten een stukje helpt om voor hun seksualiteit uit te komen.

Jankto is ook Tsjechisch international. De middenvelder kwam maar liefst 45 keer in actie voor de nationale ploeg. Op 24 maart speelt Jankto met zijn ploeg tegen Polen voor de EK-kwalificatie. Op dezelfde dag treden de Rode Duivels aan tegen Zweden.