Vijf kandidaten, vijf kalenders: degradatie ontlopen loopt via verraderlijke paden

Vijf kandidaten, vijf kalenders: degradatie ontlopen loopt via verraderlijke paden

20-02-2023 12:00 Laatste update: 23:30
1

Onderin de Jupiler Pro League bleek het weekend min of meer een maat voor niets. Na 26 speeldagen lijken er nog vijf hoofdkandidaten over te schieten voor drie degradatieplekken. VoetbalPrimeur.be overloopt de respectievelijke programma’s van KV Kortrijk, KAS Eupen, SV Zulte Waregem, KV Oostende en RFC Seraing voor de laatste acht speeldagen.

Speeldag 26 ligt achter de rug, waardoor er slechts één kwart van de reguliere competitie overblijft. In die acht duels zal het doek vallen voor drie van de vijf volgende clubs, of een KV Mechelen zou nog miraculeus in de problemen moeten komen, waar het niet naar uitziet. Steven Defour en co krijgen immers erg waarschijnlijk nog drie punten cadeau van de gestaakte wedstrijd bij Sporting Charleroi. Nee, het ziet er naar uit dat vijf laagvliegers een strijd op leven en dood zullen uitvechten.

Wat het voorbije weekend ons daarover geleerd heeft? Bitter weinig. Eupen kreeg met Royal Antwerp FC een lastige verplaatsing voor de kiezen geschoven, wat dan ook leidde tot een logische nederlaag (2-0). De overige vier veroordeelden troffen wél een op papier haalbare kaart, met Seraing-Zulte Waregem als onvervalste kelderkraker. Finaal ontstond nergens een hosannastemming, aangezien iedereen gelijk speelde. Met dat ene, schamele puntje schiet eigenlijk geen enkele club-in-nood veel op. Het zal dus afhangen van de komende acht speeldagen. Een overzicht!*

KV Kortrijk (nu 14e met 26 punten)
Zulte Waregem 🚐
Charleroi 🏠
Westerlo 🚐
Club Brugge 🏠
Cercle 🚐
Eupen 🏠
Antwerp 🚐
Union 🏠

VP’s inschatting: Als degradatiekandidaat met de meeste punten oogt dit programma behoorlijk gunstig. De Kerels hebben nog vier punten nodig om de symbolische kaap van de 30 te ronden. Vooral de thuisduels tegen Charleroi en Eupen lijken geschikte jaagdomeinen, al bewezen ze tegen Anderlecht ook van ploegen uit de middenmoot te kunnen presteren. Komende vrijdag kunnen de degradatiezorgen misschien al voorbij zijn. De derby met Essevee werd al omschreven als ‘de match van het jaar’, zowel uit streekliefde als uit puntennood.

KAS Eupen (nu 15e met 25 punten)
Cercle 🏠
Union 🚐
Oostende 🏠
Gent 🚐
Anderlecht 🏠
Kortrijk 🚐
Zulte Waregem 🏠
Club Brugge 🚐

VP’s inschatting: Van het vijftal met besognes lacht de kalender Eupen misschien wel het breedst toe. Verplaatsingen naar Sint-Gillis, Gent en Club Brugge lijken erg lastige ondernemingen te zullen worden, maar voor het overige hebben De Panda’s in alle andere duels een realistische kans op broodnodig puntengewin. Met KVO en Zulte Waregem komen de twee dichtste belagers nog over de vloer aan de Kehrweg. Afhankelijk van de tussenstand op dat moment kan Eupen daar mikken op winst of een gelijkspel.

Zulte Waregem (nu 16e met 22 punten)
Kortrijk 🏠
OH Leuven 🚐
Gent 🏠
Standard 🚐
Antwerp 🏠
Charleroi 🚐
Eupen 🚐
Cercle 🏠

VP’s inschatting: Wil Zulte Wargem de burger moed geven, dan lijkt het de komende twee weken te moeten gebeuren. Nadien volgt immers een drieluik van formaat. In het absolute slot van de JPL liggen echter opnieuw mooie kansen. Mbaye Leye zal een kaarsje branden dat Ruud Vormer er tegen dan weer bij is, al moet de redding ook zonder de voormalige Gouden Schoen mogelijk zijn. Uit den boze? Verliezen tegen Kortrijk en/of Eupen.

KV Oostende (nu 17e met 20 punten)
Genk 🚐
Club Brugge 🏠
Eupen 🚐
Westerlo 🏠
Standard 🏠
Sint-Truiden 🚐
OH Leuven 🏠
Gent 🚐

VP’s inschatting: Lastig, lastiger, lastigst. Neen, de kalender ziet er niet al te rooskleurig uit voor de kustjongens … Meer dan de helft van hun resterende wedstrijden werken ze nog af tegen een elftal uit de huidige top-zeven. Op Eupen en thuis van OHL winnen, dat is de minimale drempel om het vuur aangewakkerd te houden. Ook tussendoor zal KVO echter nog ergens punten moeten sprokkelen. Dat belooft geen sinecure te worden, want de kans is groot dat de manschappen van Dominik Thalhammer de laatste zes speeldagen aanvatten met een 3 op 36 op de teller. Geen hoopgevende cijfers, om het zachtjes uit te drukken.  

RFC Seraing (nu 18e en laatste met 19 punten)
Mechelen 🏠
Cercle 🚐
Antwerp 🏠
Sint-Truiden 🚐
Gent 🏠
Club Brugge 🚐
Union 🚐
Westerlo 🏠

VP’s inschatting: Zelfs met drie bijkomende overwinningen is de kans erg bestaande dat Seraing de aftocht moet blazen. Vier driepunters moeten dan ook de doelstelling zijn, maar of dat haalbaar is? Rechtstreekse duels met andere degradatiekandidaten staan niet meer op het programma. De Luikenaars zullen dus boven zichzelf moeten uitstijgen om het mirakel te bewerkstelligen. Eén of twee keer lukt dat misschien nog, maar in de helft van die acht overblijvende duels? Het zou in ieder geval opzienbarend zijn!

* = in het vet staan de onderlinge wedstrijden aangeduid tussen twee van de vijf degradatiekandidaten