Geraerts over aanpak bij Union: “Geloofwaardigheid enige wat telt als trainer

Geraerts over aanpak bij Union: “Geloofwaardigheid enige wat telt als trainer"

18-02-2023 14:00 Laatste update: 13:29
3

Karel geraerts doet het uitstekend bij Union Saint-Gilloise. De trainer van de Brusselse club gaat in gesprek met Het Nieuwsblad. Hij vertelt over de invloed van de media en hoe hij de druk van zijn spelers houdt om hen vrank en vrij te laten voetballen. 

Geraerts gebruikt de media niet, hij ontwijkt ze. “Als je die te veel gebruikt, word je als trainer niet serieus genomen. Ik spreek uit mijn eigen ervaring”, getuigt de keuzeheer van Union. “Ik heb trainers gehad die met luchtkastelen kwamen, mooie verhaaltjes, maar dat pakt slechts één keer. Op den duur vragen spelers zich onderling af: Wat heeft die nu weer gezegd?”

Geraerts is dan ook een coach die zijn spelers nooit publiekelijk zou aanpakken. Hij gelooft niet in de methodes. “Dat heeft volgens mij nul komma nul effect”, antwoordt Geraerts resoluut. “Een trainer die zijn boodschap verspreidt via de media, ik vond dat als speler niet leuk. De week nadien heb je die spelers weer nodig, hè. Ik doe dat face to face.”

Het is voor hem dan ook erg belangrijk om daar veel tijd in te steken. Relaties opbouwen met spelers en hen zeggen waar het op slaat. “Mijn spelers weten heel goed waarom ze al dan niet spelen, wat ze goed en minder goed doen, waar ze moeten verbeteren”, getuigt Geraerts. Hij heeft aan dat hij soms erg hard kan zijn tijdens die gesprekken. Maar de waarheid is soms hard, nuanceert de trainer meteen. “Geloofwaardigheid is het enige wat we hebben als trainer. Ik heb ook trainers gehad die naar buiten heel anders zijn dan intern. Volgens mij houd je dat niet vol. Jezelf zijn is niet moeilijk”, besluit Geraerts.