Geraerts wijst zijn invloeden aan: Mazzu en Van Geneugden, maar vooral Koster

Geraerts wijst zijn invloeden aan: Mazzu en Van Geneugden, maar vooral Koster

18-02-2023 11:27
2

Zijn eerste seizoen als hoofdcoach in het Belgische profvoetbal doet het allerbeste verhopen voor de verdere loopbaan van Karel Geraerts. Met Union Saint-Gilloise is hij nu al sinds september ongeslagen in eigen land. Bovendien maakt de 41-jarige trainer indruk met zijn aantrekkelijke spelfilosofie én zijn lovenswaardige persoonlijkheid. Dringend tijd voor een blik in die hersenpan van Geraerts.

In de eerste plaats vindt de Union-coach het erg belangrijk om elke speler persoonlijk en op z'n eigen manier te benaderen. Iemand wakker schudden hoort er soms bij, maar je moet tegelijk de kalmte bewaren. "Roepen en brullen, daar heeft niemand iets aan", aldus Geraerts bij Het Nieuwsblad. Ook met de media gaat hij bijzonder gemoedelijk, maar voorzichtig om. "Als je die te veel gebruikt, word je als trainer niet serieus genomen. Ik heb trainers gehad die met luchtkastelen kwamen, mooie verhaaltjes, maar dat pakt slechts één keer", deelt hij zijn visie.

Ook in de omgang met de arbitrage valt Geraerts zelden tot nooit uit de toon. "Voor scheidsrechters zal ik altijd respect hebben. Zij zijn mensen zoals ik, die ook eens fouten maken." Als scheidsrechter, trainer en spelers samenwerken, kan dat enkel gunstige resultaten voortbrengen, vindt Geraerts. Hij haalt een voorbeeld aan: recent kwam Arthur Denil op bezoek bij Union in het kader van een project. "Wel, ik stuurde hem naar de kleedkamer van de spelers om eens met hen te babbelen. Dan kunnen zij ook iets vragen. Zo krijg je meer begrip, van twee kanten", vertelt Geraerts.

Voorlopig gaat het de opvolger van Felice Mazzu volledig voor de wind bij Union. Bij welke van zijn ex-trainers heeft Geraerts inspiratie gevonden voor zijn eigen spelwijze? De grootste invloed blijkt Adrie Koster (ex-Club Brugge) gehad te hebben. "Onder hem heb ik gezien hoe je een ploeg natuurlijk aan het voetballen krijgt, met opbouw vanachteruit. Wat het menselijke aspect betreft, heb ik heel veel van Felice Mazzu en Ronny Van Geneugden geleerd."