Puntenaftrek dreigt voor JPL-clubs die binnen 5 jaar loonmassa niet afbouwen

Puntenaftrek dreigt voor JPL-clubs die binnen 5 jaar loonmassa niet afbouwen

17-02-2023 10:45
34

Het Belgische voetbal staat er momenteel financieel niet goed voor. Dat concludeerde ook de UEFA. De Pro League wil dat het dra beter gaat men ons land en plant acties en dreigt met sancties. 

Het is al een tijdje duidelijk dat onze profclubs enorme verliezen lijden. Het laatste bedrag - dat klonk - was een gezamenlijk verlies van 156 miljoen euro. Nu bracht de UEFA zijn ‘Club Licensing Benchmarking Report' naar buiten. Dat bevestigt dat België er momenteel op financieel vlak niet goed voorstaat, bijna in heel Europa doet men beter.

Een van de punten waar ons land het niet goed op doet, is de Squad Spend Ratio. Dit is hoeveel een club procentueel van haar inkomsten mag uitgeven aan salarissen. In België is dat momenteel 75 procent. Momenteel is dat nog geen probleem (90 procent is toegestaan), maar vanaf het seizoen 2027 – 2028 wel. Dan mag dat percentage slechts 70 procent zijn. Elk jaar verlangt de UEFA immers een daling van 5 procent. Aan Sportwereld laat de Pro League weten op de hoogte te zijn van de situatie en eraan te werken.

Hardleers? Dan puntenaftrek
De Pro League stelt dat het maatregelen invoerde om het eigen vermogen in vijf jaar tijd aan te zuiver. Clubs, die niet mee gaan in het verhaal, wacht een straf. "We gaan mee op het ritme van de UEFA om die Squad Spend Ratio te verminderen. Als dat niet wordt gevolgd, dreigt er puntenaftrek voor die clubs. We richten ook de Pro League Business School op, waar drie managers per club aan moeten deelnemen."