Vijf lessen uit speeldag 25: Titelstrijd ligt open, schouders (niet) laten zakken

Vijf lessen uit speeldag 25: Titelstrijd ligt open, schouders (niet) laten zakken

13-02-2023 18:00
2

Speeldag 25 zit achter de kiezen. Die leverde bovenin één grote winnaar op en onderaan twee. Waar winnaars zijn, zijn uiteraard ook verliezers, al werd er ook vier keer gelijk gespeeld. Dankzij VoetbalPrimeur.be krijg je vijf lessen om in grote letters in je notitieboekje aan te duiden.

Jazeker, er is een titelstrijd!
Wie gedacht had dat KRC Genk even zou freewheelen richting vijfde landstitel uit haar geschiedenis, moet die voorbarigheid even bijstellen. Na de thuisnederlaag tegen Royal Antwerp FC, de eerste van het seizoen, zijn de kaarten nog lang niet geschud. Union Saint-Gilloise staat op slechts zes punten, The Great Old volgt nog eens zes eenheden verderop. Met de puntendeling in het achterhoofd zijn dat overbrugbare afstanden. Met groeten vanuit de koekenstad!

Onuach-zoek?
Om even bij de koploper te blijven: de late winterverkoop van Paul Onuachu hangt nog steeds als een onheilswolk boven de Cegeka Arena. Het veldspel van Genk blijft vaak oogstrelend, maar in de laatste meters valt er toch een duidelijke terugval van doelrijpe mogelijkheden te merken. Tegen Antwerp kwam het voor de derde keer in deze JPL niet tot scoren. Ally Samatta is onmiskenbaar een ander type en van Tolu Arokodare mogen niet meteen wonderen verwacht worden. Het valt voor de Limburgers te hopen dat ze in mei niet zuur terugkijken op de (zuurverdiende) centen die Onuachu heeft opgeleverd.

Schouderzorgen
Wielrenners die naar het sleutelbeen grijpen, dat is (jammer genoeg) een alledaags zicht. Bij voetballers ligt dat toch enigszins anders. Vorige week kreeg Arbnor Muja (Antwerp) al af te rekenen met een schouderletsel, dit weekend vielen er zelfs twee slachtoffers. Joseph Paintsil verbeet de pijn uiteindelijk verschillende keren, maar Ruud Vormer had minder geluk. Zijn gebroken sleutelbeen zou wel eens doorslaggevend kunnen zijn in de degradatiestrijd van SV Zulte Waregem. Mbaye Leye baalde als een stekker, maar was er als de kippen bij om te verklaren dat zijn elftal de schouders niet zou laten hangen ...

Afgescheiden kelder
Zulte Waregem versus KV Oostende werd aangekondigd als een bepalende kelderkraker. Na het 1-1-gelijkspel luidde de conclusie unisono dat ... geen van beide clubs een zaakje had kunnen verwezenlijken. Integendeel, concurrenten KAS Eupen en KV Kortrijk lachten in hun vuistje, want zij trokken wél een driepunter over de streep. Zo gaapt er nu al een kloofje van vier punten tussen de eerste onder de rode streep (Zulte Waregem, 21 punten) en de eerste erboven (Eupen en Kortrijk, 25 punten). Wie beschikt over de geschikte vloot om naar de veilige oever over te steken?

Protest verstommen voor dummies
Een gedeelte van de paars-witte aanhang blijft zich luidkeels roeren, de Brusselse politie was extra opgetrommeld voor zondagnamiddag, maar óp de groene rechthoek zette RSC Anderlecht de voorbije weken zowaar haar beste reeks van het seizoen neer. Enkel stadsgenoot Union Saint-Gilloise kan gelijkaardige cijfers voorleggen: tien op twaalf. De huidige tiende stek blijft ondermaats, maar plots staat RSCA wel op vijf puntjes van de vijfde stek, waar KAA Gent weer wat angstvalliger achterom moet kijken. Vooral verder protesteren tegen Wouter Vandenhaute, zo lijkt het!