Economen over Vandenhaute: ''Die 500.000 euro moet je in verhouding plaatsen''

Economen over Vandenhaute: ''Die 500.000 euro moet je in verhouding plaatsen''

08-02-2023 08:20 Laatste update: 08:51
60

Humo schetste een ontluisterend beeld van Wouter Vandenhaute. Het weekblad onthulde dat de niet-uitvoerend voorzitter van RSC Anderlecht 500.000 euro verdient en exorbitante bedragen aan etentjes factureert. Sporteconomen Thomas Peeters en Stijn Baert zetten het vernomen gedrag van Vandenhaute in perspectief.

''Bij veel Belgische clubs heerste lang een traditie van liefhebberij, maar dat wordt steeds minder de norm'', vertelde arbeidseconoom Stijn Baert aan Het Belang van Limburg over de veranderende cultuur binnen besturen van voetbalclubs. Naast dat Vandenhaute zich inzet voor Anderlecht is hij ook aandeelhouder van Paars-Wit.

''Je moet alles in verhouding plaatsen. Ook bij de bestuurders van een Bel20-bedrijf zullen de lonen een pak hoger liggen dan 500.000 euro per jaar. Al zijn die bedrijven ook winstgevender dan paars-wit nu'', zei de sporteconoom Peeters die keek naar hoe de situatie bij niet-voetbalorganisaties is.

Weerstand vanuit fans komt vanuit het feit dat Vandenhaute jaarlijks een exorbitant bedrag int, terwijl de club door een uitdagende periode gaat. Peeters meent dat je daar inderdaad vragen bij kan stellen, maar dat het niet ongewoon is vergeleken met andere grote bedrijven.

Anderlecht gaat óók sportief door zwaar weer. De club bevindt zich op de 10e plaats van de Jupiler Pro League met 31 punten uit 24 wedstrijden. Aankomende zondag treft Anderlecht STVV thuis in het Lotto Park.