Debutante De Cremer: Zo goed als altijd het respect gedurende de hele wedstrijd

Debutante De Cremer: "Zo goed als altijd het respect gedurende de hele wedstrijd"

07-02-2023 16:30

Viki De Cremer, de 29-jarige vrouwelijke scheidsrechter, maakt dit weekend haar debuut in het Belgische mannelijke profvoetbal. Zij zal als 4e official debuteren in de Challenger Pro League in het duel tussen Deinze en RSCA Futures.

De Cremer heeft al jaren ervaring in het vrouwenvoetbal. Ze is een officiële FIFA-scheidsrechter, maar dit weekend zal ze voor het eerst voor een professionele mannenwedstrijd staan. "Het is een unieke ervaring, die me zeker ook ten goede zal komen in mijn eigen arbitrage", zo vertelt ze aan Sporza.

De stap naar het professionele mannenvoetbal is nieuw voor haar en daar komt dan ook wat extra spanning bij kijken. "Maar het zijn gezonde zenuwen. Het is ook iets waar je naar uitkijkt. De sleutel zal een goede voorbereiding zijn, maar mij kennende zal dat wel in orde komen", zo vertelde Cremer vol zelfvertrouwen.

Met het vertrouwen van De Cremer zit het wel goed, dit blijkt uit haar antwoord op de vraag of het lastiger is om als vrouw een mannen wedstrijd te leiden. "Ze beseffen ook dat ik daar niet zomaar sta. Dat is niet op een plateautje gegeven. Ik heb zo goed als altijd het respect gedurende de hele wedstrijd."

Toekomst vrouwenarbitrage
De Cremer is aankomend weekend een voorbeeld voor veel meiden en vrouwen die ook aspiraties hebben om een vergelijkbare stap te zetten. "Daar ben ik wel mee bezig. Ik ben zelf begonnen te fluiten, omdat ik geblesseerd ben uitgevallen. Ik wou wel in de voetballerij blijven, maar ik wist niet goed op welke manier."

De Cremer herkent dat de bond veel meer tijd en energie steekt in de vrouwenarbitrage. "Ook Caroline (Lanssens) en Jana (Van Laere) zijn FIFA-scheidsrechters. We worden veel meer begeleid. Ik voel ook een enorm verschil met een paar jaar geleden."