Refereeing Department na KV Oostende-Anderlecht: ‘VAR had moeten ingrijpen’

Refereeing Department na KV Oostende-Anderlecht: ‘VAR had moeten ingrijpen’

07-02-2023 09:25
13

RSC Anderlecht won op het veld van KV Oostende. Anders Dreyen scoorde in minuut 88, maar Islam Slimani leek voorafgaand buitenspel te staan. Het doelpunt werd toch goedgekeurd.

Het Refereeing Department velt een oordeel over de situatie. ‘In de opbouw van een aanval komt de bal bij Anderlecht-speler Islam Slimani (nr. 13) die nipt buitenspel staat ter hoogte van het strafschopgebied. De scheidsrechter en assistent-scheidsrechter laten verder spelen.’

‘Daarna raakt KV Oostende-speler Pierre Dwomoh (nr 80) de bal die richting het midden van het terrein gaat. Daar wordt de bal gespeeld door een Anderlecht-speler die de aanval verder zet en dat resulteert in een doelpunt van Anderlecht-speler Anders Dreyer (nr. 36). De scheidsrechter kent het doelpunt toe.’

De VAR had moeten ingrijpen. Het Professional Refereeing Department verwacht dat de VAR de scheidsrechter informeert dat speler Slimani van Anderlecht bij de eerste actie van de aanval in strafbaar buitenspelpositie stond (APP – overtreding bij de opbouw van een aanval) omdat:

- de KV Oostende-speler geen "gecontroleerd balbezit" heeft;
- de speler van KV Oostende niet bewust de bal raakt of speelt;
- de bal richting middenlijn gaat na een deflectie van de speler van KV Oostende;
- het aanvallende team meteen balbezit kreeg en doorging met aanvallen, kan men niet spreken over het starten van een nieuwe aanval en moet het tweede doelpunt van Anderlecht wegens buitenspel worden afgekeurd.