Vijf lessen uit speeldag 24: duo wipt weg, Seraing klauwt en Tolu voor de vrienden

Vijf lessen uit speeldag 24: duo wipt weg, Seraing klauwt en Tolu voor de vrienden

06-02-2023 10:30 Laatste update: 20:00

Speeldag 24 van de Jupiler Pro League zit erop. Het was lang wachten op spektakel, maar uiteindelijk vielen er toch weer een heleboel belangrijke lessen te trekken uit de verschillende wedstrijden. VoetbalPrimeur.be heeft er vijf opgeschreven in haar notitieboekje.

Hand in hand weghuppelend
Terwijl de achtervolgers nog maar eens worstelden met zichzelf, blijven KRC Genk en Union Saint-Gilloise de overwinningen vrolijk aan elkaar rijgen. In tegenstelling tot de andere ploegen uit de top-zeven slaagde de top-twee er wél in om drie punten te boeken. Zijn we meer dan ooit op weg naar een tweestrijd? In elk geval bedraagt de voorsprong van Genk op Club Brugge, toch het nummer vier, inmiddels al meer dan twintig punten. Ga er maar aan staan!

'Tolu' voor de vrienden
Reikhalzend werd er uitgekeken naar zijn debuut, al had dat ongetwijfeld ook iets te maken met zijn opgeschoten lengte. Die lengte zit hem ook in zijn naam. Gelukkig heeft Toluwalase Emmanuel Arokodare simpelweg 'Tolu' op zijn truitje laten drukken. Wel, Tolu was meteen van onschatbare waarde voor zijn kersverse werkgever. Als invaller nam de spits van 1,97 meter de doorslaggevende derde treffer voor zijn rekening bij KAA Gent (2-3). Een veelbelovende eerste werkdag om Paul Onuachu snel te doen vergeten.

Stilte na de storm
Helemaal losgeslagen kwam Royal Antwerp FC uit de WK-onderbreking, met een gemiddelde van zo'n 2,71 goals per wedstrijd in december en januari. Een drieluik aan topaffiches heeft die doelpuntenregen plots doen stilvallen. Net als tegen RSC Anderlecht (0-0) en in de beker tegen Union Saint-Gilloise (1-0) vond The Great Old ook in de felbeladen kraker met Club Brugge het net niet: 0-0. Gewoon een ongezonde dosis pech, oordeelde Mark van Bommel achteraf, maar heeft zijn meer behouden aanpak tijdens de voorbije week daar ook geen schuld aan?

Seraing klauwt
Van alle degradatiekandidaten werd de strop rond de nek van RFC Seraing het strakst aangemeten. Werkelijk niemand verwacht eigenlijk dat Les Métallos zich zullen behoeden, maar kijk, met dank aan een onmondig OH Leuven pakten ze als enige laagvlieger de volle buit op speeldag 24. In één klap hebben ze de rode lantaarn een kilometer of 200 westwaarts gestuurd, richting Oostende. De beslissende treffer van good old Christophe Lepoint kan een wezenlijk verschil maken in de eindafrekening, al is de weg nog bijzonder lang.

Venijn zit in de staart
Bijzonder vaak werd er niet gescoord op de afgelopen speeldag (niet toevallig 24 keer), maar wél opvallend vaak gebeurde dat in de slotminuten. Liefst zeven van die doelpunten vielen na minuut 80. Meerdere malen ging het bovendien om een voltreffer die het resultaat van het duel in kwestie op z'n kop zette. Het zijn net die doelpunten waar aan het einde van de rit, zoals bij Seraing bijvoorbeeld, met vreugde of treurnis naar teruggeblikt zal worden. Een teken aan de wand dat de spanning stilaan naar het kookpunt stijgt in de JPL!