Winterdeadline nadert: JPL en G5 stoppen eind januari, nog zaakjes in Oost-Europa

Winterdeadline nadert: JPL en G5 stoppen eind januari, nog zaakjes in Oost-Europa

31-01-2023 08:00

Een halfjaarlijkse hoogdag: transfer deadline day! Op deze laatste dag van januari halen de meeste clubs uit Europa nog eens alles uit de kast om broodnodige versterkingen of regelrechte paniekaankopen te strikken. Niet in alle landen sluit de transfermarkt echter bij de overgang van januari naar februari, snorde VoetbalPrimeur.be op.

Zowat alle grote competities uit het Europese voetbal hebben hun laatste dag voor winterkoopjes op elkaar afgestemd. Zo is de einddatum van 31 januari niet alleen van toepassing voor de Jupiler Pro League, maar eveneens voor de zogenaamde G5 (de Duitse Bundesliga, de Engelse Premier League, de Franse Ligue 1, de Italiaanse Serie A en de Spaanse Primera Division), de Nederlandse Eredivisie of de Portugese Primeira Liga

Gek genoeg zitten er wél behoorlijk wat verschillen in het exacte uur waarop de markt dicht gaat. Neem nu onze oosterburen: in Duitsland is het om 18u al afgelopen. De clubs uit de Serie A hebben twee uur langer dan hun Duitse tegenhangers, terwijl de Premier League en La Liga doorgaan tot middernacht, net als bij ons overigens. Ook de Fransen moet 'speciaal' doen: zij hebben nog een uurtje langer om deals te sluiten.

Late toevluchtsoorden
Ondanks de afwijkende sluitingsuren hebben de meeste voetbalcompetities dus voor 31 januari als einddatum gekozen. 'De meeste', dat betekent evenwel niet allemaal. Zoals gebruikelijk gaan vooral de Oost-Europese clubs nog een beetje langer door. In Israël is dat slechts 24 uur later, maar de Oostenrijkse Bundesliga (6 februari) of de Turkse Süper Lig (8 februari) hebben zichzelf nog een flinke dosis bedenktijd verschaft.

Dat is ook interessant voor Belgische clubs, want overbodige spelers kunnen nog richting die landen gemanoeuvreerd worden. Voor de érg lange twijfelaars zijn er zelfs nog latere opties mogelijk. Zo sluit de wintermercato haar poorten in pakweg Kroatië, Roemenië of Zwitserland pas midden februari. En dan zijn er nog de competities buiten Europa. Zo ligt de deadline in Argentinië op 22 februari, in China op 28 februari, in Zuid-Korea eind maart en in Japan zelfs begin april. Wie creatief is, kan met andere woorden nog vele kanten uit.