Vijf lessen uit speeldag 23: Geraerts port in Mazzu's wonde (bis), rode Stengs

Vijf lessen uit speeldag 23: Geraerts port in Mazzu's wonde (bis), rode Stengs

30-01-2023 11:30
2

Ook de 23e speeldag uit de Jupiler Pro League heeft haar geheimen onthuld. Zowat elke ploeg uit de linkerkolom haalde de drie punten binnen, op Royal Antwerp FC en het struikelende KAA Gent na. VoetbalPrimeur.be fileert vijf (eventuele) sleutelmomenten voor het vervolg van de competitie.

Een pluim voor de durf
Voor dé slotfase van het weekend moest je zondagnamiddag in het Jan Breydelstadion zijn. Toen Darko Lemajic in de eerste minuut van de blessuretijd gelijk maakte voor KAA Gent tegen Cercle Brugge, leek dat in de eerste plaats een gewonnen punt. Niets van, dachten Hein Vanhaezebrouck en co, die nog vol voor de overwinning wilden gaan. Die lovenswaardige ingesteldheid brak hen uiteindelijk zuur op: in minuut 94 onderschepte Jesper Daland een tegenaanval, waarna de verdediger zelf strak raak schoot. Niettemin een pluim aan beide ploegen: willen winnen betekent ook het risico op verlies omarmen! 

(Schaam)rode Stengs
De aantrekkelijke affiche tussen RSC Anderlecht en Antwerp draaide uit op een steriele wedstrijd zonder al te grote kansen of opflakkering. De actie van de wedstrijd kwam op naam van Calvin Stengs, maar ditmaal niet vanwege zijn gouden voetjes, helaas. De Nederlander kreeg plots een waas voor de ogen en haalde hard uit naar Amadou Diawara. Daarmee bracht hij zijn ploeg in de problemen, niet alleen in het Lotto Park, maar ook voor de komende weken. Mark van Bommel zal oplossingen moeten zoeken.

Vijfde keer, goeie keer
Het heeft langer geduurd dan verwacht, maar aan de Gaverbeek mocht Scott Parker dan toch eens volmondig juichen. Dankzij de eerste driepunter onder zijn bewind heeft Club Brugge ook meteen weer haar plekje in de top-vier ingenomen. Toch ligt er nog veel werk op de plank, want net als de voorbije weken verliep het voetbal bijzonder stroef. Over een dikke twee weken komt SL Benfica over de vloer in de Champions League. Tegen dan zal het toch een pak beter moeten ...

Mazzu's wonde
Nog niet zo lang geleden een tandem die elkaar blindelings verstond, maar de laatste maanden zal het gezicht van Karel Geraerts toch al eens in een nachtmerrie voorbijgekomen zijn bij Felice Mazzu. Voor de tweede keer dit seizoen verloor de leermeester namelijk van zijn leerling: eerst met Anderlecht, nu met Sporting Charleroi. Vooral in de eerste helft toverde Union Saint-Gilloise enkele flitsende aanvallen op de mat. Het zal bij Mazzu toch enkele keren de vraag hebben opgeworpen: wat als ...?

De spreidstand
Zoals al aangehaald in de inleiding: de 23e speeldag heeft nogmaals bewezen dat er een competitie op verschillende snelheden aan de gang is. Terwijl zes van de negen ploegen uit de linkerkolom met drie punten aan de haal gingen, werd in het rechterrijtje geen enkele zege geboekt. Vooral KV Oostende zal balen: de kustploeg stond tot minuut 89 op voorsprong in Kortrijk. Een nuloperatie, met andere woorden. Het zal de zenuwen niet ten goede komen.