2 hattricks, 10 goals, invalbeurt van Vanheusden, maar geen leidersplaats voor AZ

28-01-2023 23:13
2

Knotsgek, spektakelstuk, thriller: er is geen woord die de wedstrijd tussen AZ en FC Utrecht, die de geschiedenisboeken ingaat, kan samenvatten. Het ene hoogtepunt volgde het andere hoogtepunt op, maar na negentig minuten plus blessuretijd staan beide ploegen met één punt: 5-5. Zinho Vanheusden viel vlak voor de rust in.

Voor AZ was er veel aan gelegen te winnen, aangezien de koppositie voor het grijpen lag. Al vanaf de aftrap barste het los in het AFAS Stadion. Anastasios Douvikas was dicht bij de 0-1, terwijl Jesper Karlsson aan de andere kant Barkas testte. In minuut twaalf was het voor het eerst raak: Douvikas zette Utrecht na een counter op voorsprong. De Griek was eveneens verantwoordelijk voor de tweede Utrechtse treffer. Nadat Mathew Ryan (ex-Club Brugge en ex-KRC Genk) twee keer reddend kon optreden, schoot Douvikas in derde instantie raak.

Maxim Dekker tekende in minuut twintig voor de aansluitingstreffer. Later werd hij vervangen door Vanheusden. Hoewel er binnen twintig minuten al drie keer was gescoord, zei dat nog helemaal niets over het restant van de avond. Vangelis Pavlidis draaide de wedstrijd in een tijdsbestek van drie minuten helemaal om en maakte er 3-2 van. Leuk detail: op dat moment waren vier van de vijf treffers gemaakt door een Griek.

Het ging maar door, want nog voor rust zette voormalig AZ-verdediger Nick Viergever de ploeg van Michael Silberbauer alweer naast de Alkmaarders. Ook in het tweede bedrijf hanteerden beide ploegen een moordend tempo. In minuut 55 dacht Douvikas zijn hattrick te completeren, maar de VAR stak hier een stokje voor. Tien minuten later deed hij dat alsnog en zette hij de stand weer op 3-4, nadat hij Sugawara te slim af was.

AZ reageerde razendsnel en kwam via Mees de Wit opnieuw op gelijke hoogte. Pavlidis leek zich te kronen tot matchwinner, door in minuut 78 voor de 5-4 aan te tekenen en voor de tweede Griekse hattrick van de avond te zorgen. Terwijl AZ nog feest aan het vieren was, had Utrecht de 5-5 al achter Ryan liggen. Sander van der Streek kopte raak, al had hij daar zelf waarschijnlijk weinig weet van door een nare botsing met de Australische doelman.

Gezamenlijk losten beide ploegen zaterdagavond 36 schoten. Bij 5-5 bleef het, waardoor AZ verzuimt de koppositie over te nemen van Feyenoord. De ploeg van Pascal Jansen heeft één punt minder dan de Rotterdammers, die zondag in actie komen tegen FC Twente. Utrecht blijft op de zevende plek staan.